Учени създадоха ваксини, които се ядат

Ваксините са незаменимо медицинско средство, което предлага защита срещу все по-голям брой диапазон от заболявания. Специфична особеност е, че когато става въпрос за живи щамове от вируси е нужно да се съхраняват на хладно, за да бъдат ефективни. Това може да се превърне в много сериозен проблем, особено когато става въпрос за разпространение на болести в отдалечени или развиващи се райони. Учени на University of Texas at Austin (UT Austin) работят над алтернативно решение, което позволява живите микроорганизми да се съхраняват в олекотени филми без да се налага допълнителното им охлаждане.

 

Пренасянето на ваксините до отдалечени райони за безопасна употреба продължава да е огромен проблем. Въпреки някои обнадеждаващи концепции учените още търсят по-добри начини, за да помогнат да се спасят милиони човешки животи. Именно това е причината да се изпробват варианти като съхраняването на ваксините в сладки гелове, сушенето им със замразяване, както и поставянето им в състояние на суспендирана анимация. Правителството на Вануату дори обмисля използването на дронове, за да ги пренася над неподходящите райони. Ултратънкият филм на UT Austin крие огромен потенциал.

 

Учените смятат, че тяхната идея представлява по-удобна и по-евтина система за разпространение и съхранение на ваксините, информира NewAtlas. Идеята им е вдъхновена от начина, по който ДНК на някои живи същества може да се запази в кехлибар за милиони години. Необходими са повече от 450 теста с много материали, за да се открие най-подходящият. Финалната версия на учените е структура, позволяваща вируса да бъде съхранен в подобен на бонбони материал, който е поставен между два защитни слоя, които се отлепят лесно, когато се налага да да бъде използвана от самия пациент.