Най-добрите приложения за защита на вашите акаунти

Ако сте решили да използвате двуфакторна автентификация (2FA) в своите акаунти ще имате нужда от наистина добро приложение за удостоверяване. Повечето хора избират да дадат на услугата своя телефонен номер, така че да може да им бъде изпратен текстови код за автентификация.

 

Но текстовото съобщение или SMS удостоверяването е лесно за хакване. Освен това съществува и опасност за поверителността на предоставените от потребители данни.

По-разумно е да използвате приложение за удостоверяване, което доставя код чрез приложение на вашия телефон.

 

Приложението обикновено е уникално за вашето конкретно устройство, така че хакерите ще се нуждаят от физически достъп, за да го заобиколят и не е нужно да давате телефонния си номер на големи компании, които могат да го използват по неподходящ начин.

 

Разгледайте списъка на Gizmodo с най-добрите приложения за удостоверяване и направете своя избор.

Google Authenticator (безплатно за Android и iOS)

 

Това е едно от най-популярните приложения за удостоверяване. Добавянето на акаунти е изключително лесно, включва сканиране на QR код с камерата на телефона ви или въвеждане на цифров код. Готови сте след секунди. Смяната на телефони също е сравнително лесна задача и Google ви води стъпка по стъпка. По отношение на разширените функции получавате интегриран  тъмен режим, но няма поддръжка за множество устройства или синхронизиране в облака.

Microsoft Authenticator (безплатно за Android и iOS)

 

Прост и надежден като Google Authenticator, Microsoft Authenticator поддържа широк набор от акаунти, освен вашия за Microsoft. Microsoft Authenticator предлага редица допълнителни функции, които правят това приложение достойно за вашето внимание: облачно архивиране например, така че можете да влезете на ново устройство, за да получите кодовете си, ако загубите достъп до оригиналното, и възможността да защитите приложението със същия PIN, пръстов отпечатък или лице, които вече използвате за заключване на екрана.

Authy (безплатно за Android и iOS)

 

Authy наистина е златният стандарт, що се отнася до приложенията за удостоверяване – то работи с множество различни акаунти и се предлага с почти всяка функция, за която можете да се сетите когато говорите за подобно приложение. Всичко се архивира безопасно в облака, така че можете лесно да превключвате между устройства или дори да използвате няколко устройства, за да получите достъп до вашите 2FA защитени акаунти.

Duo Mobile (безплатно за Android и iOS)

 

Услугите за сигурност на Duo са насочени главно към бизнеса, но всеки може да се възползва от надеждното им приложение за удостоверяване. Подобно на другите приложения, за които споменахме тук, то поддържа голямо разнообразие от акаунти на трети страни (от Amazon до Snapchat) и настройката е толкова бърза и толкова проста, колкото бихте се надявали (обикновено включва само няколко докосвания и сканиране с QR код).

 

Ако имате множество акаунти, създадени в приложението, те са лесни за идентифициране и управление от един главен списък. Освен това, ако имате инсталирана биометрична защита на вашия телефон, Duo Mobile може  да я използва, за да ви помогне да потвърдите самоличността си.

 

Вижте каква е разликата между двуфакторно удостоверяване и потвърждаване в две стъпки