НАСА със сензационно откритие: ключът към неподозирани суперсили закодиран в тялото на астронавт

Още преди година от  НАСА обявиха, че са на прага на сензационно откритие – то е свързано с един от астронавтите, Скот Кели. Едногодишният престой на Кели в Космоса е причинил изменения в организма му и е засилил имунните му сил.

В резултат астронавтът значително се е подмладил в Космоса.

Имунната му система е заработила на свръхобороти и престоят му в Космоса е променил дейността на някои от гените му в сравнение с брата му близнак, който остана на Земята.

Засега учените нямат яснота по въпроса дали промените са за добро или лошо. Резултатите от уникалното изследване обаче повдигат нови въпроси с оглед на изпращането на хора до Марс.

Важното в проведените изследвания върху братята-близнаци е, че учените ще могат да проследят как точно се променя човешката биология, кои гени се активират и деактивират в Космоса в сравнение със Земята.

Със сигурност е установено, че имунната система на Скот Кели е била свръх активирана. Много гени на Скот Кели, свързани с имунната система, са станали свръхактивни. Това не е промяна в ДНК, а в генната експресия — как гените се включват и изключват и увеличават или намаляват производството на протеини. Учените са забелязали и увеличение на маркер в кръвта, който стимулира имунната система. В същото време други клетки, които са ранна реакция срещу вируси, са били по-малко.

Генната активност се променя като реакция на всякакъв вид стрес.

Почти всичко се е нормализирало малко след завръщането на Скот Кели на Земята през март 2016 г. Активираните гени, свързани с имунитета, обаче са останали „нащрек“ шест месеца.

„Сякаш тялото реагира на тази чужда среда по начин, както ако в него има загадъчен организъм“, каза генетикът Кристофър Мейсън от екипа. В резултат лекарите са започнали да търсят същите признаци и у други астронавти.