Дори и не сте подозирали къде се намират най-древните пирамиди! Изумителни снимки!

Преди дни, LiveScience съобщи, че определяната като „най-голямата пирамидална изкуствена структура“ в Индонезия всъщност представлява древен храм, чийто останки са скрити под земята от хиляди, а може би десетки хиляди години.

На 12 декември на годишната среща на Американския геофизичен съюз (AGU), учените представиха доказателства за забележителната постройка.

На огромен хълм в планината Паданг, Западна Ява, са разположени разпръснати останки от масивен древен комплекс от скални структури и археологически паметници. Мястото е описвано като най-големият мегалитен обект в цяла Югоизточна Азия.

Открит в началото на 19 век, археологическият обект е изпълнен с редица от древни каменни колони. Наклоненият „хълм“ обаче не е част от естествения скалист пейзаж. Според учените той е издигнат от човешки ръце.

„Това, което преди се разглеждаше като градежи на повърхността, се оказва грамадна структура“, казва индонезийския геолог Анданг Бахтиар (Andang Bachtiar), който наблюдава сондирането и анализа на почвите по проекта.

Снимка: Danny Hilman Natawidjaja

Пирамидалната структура, остава скрита толкова дълго, понеже е покрита с растителност и изглежда като естествен хълм (червения кръг), с мегалит разположен на върха (жълтия кръг).

Въпреки, че погребаната структура може да прилича повърхностно на пирамида, тя се отличава от пирамидите, построени от маите, отбелязва Дани Хилман Натауиджайа (Danny Hilman Natawidjaja), водещ изследовател и старши учен в Индонезийския институт на науките. Докато пирамидите на маите са по-симетрични, тази структура е удължена.

„Това е уникален храм! Странната форма на хълма се открояваше на фона на пейзажа. Това не прилича на обкръжаващата топография, която е много ерозирана. изглежда много млада, и изкуствена за нас“, обяснява Натауиджайа.

Ползвайки набор от техники за подземно наблюдение – включително радарни проучвания, рентгенови изследвания, рентгенографска томография, 2D и 3D изображения, сондиране и разкопки – изследователите постепенно откриват няколко слоя с доста голяма структура. Тя е разпростряна върху площ от около 15 хектара (150 000 квадратни метра) и е била построена в продължение на хилядолетия със слоеве, представляващи различни периоди.

Снимка: Danny Hilman Natawidjaja

Използвайки разнообразни техники за проверка, изследователите откриват няколко слоя от пирамидална структура, като всеки слой представлява различен период от време.

„На самия връх бяха разположени стълбове от базалтови скали, оформящи стъпаловидни тераси, с други подредени скални колони образуващи стени, пътеки и пространства“ , съобщиха учените на срещата на AGU. Те изчисляват, че този слой е на възраст от 3000 до 3500 години.

Под повърхността до дълбочина около 3 метра е разположен втория слой от подобни скални колони, за които се смята, че са на възраст от 7500 до 8 300 години. И трети слой, простиращ се на 49 метра под повърхността, е на повече от 9000 години, а може дори да е отпреди 28 000 години, според изследователите.

Проучванията откриха и множество камери под земята, добавя Натауиджайа.

Днес местните хора все още използват обекта на върха на структурата като свещено място за молитва и медитация, може би по същия начин, по който е била използвана преди хиляди години, казва Натауиджайа./multivselena.com