Легендарният Луй Куне го е написал преди 120 години: Ето как да пречистим организма си!

Луи Куне е писал преди 120 години. Той разглежда всяко болестно проявление като натрупани чужди вещества в организма. Чуждите вещества могат да излязат по три начина – през кожата чрез потене, през червата, през бъбреците. Ако не успеят да излязат, остават някъде вътре и в най-лошия случай изсъхват.

С изсъхването можем да си обясним много слабите хора, които са задръстени с чужди вещества, тоест много болни.

Чуждите вещества се движат в организма под въздействието на ферментационни процеси. Изсъхналите вещества трябва първо да се размекнат, за да могат да се движат.

Имайки предвид това, Луи Куне предприема следните оздравителни процедури – сауна, студена баня на корема, студена баня на половите органи, слънчеви бани. В някои случаи препоръчва и компреси с глина. Всички тези процедури са в комбинация със строга диета. Неговата теория е, че хората са плодоядни.

Ето как Луи Куне описва процедурите:

Студена баня на корема (Коремообтривна баня)

Стаята е добре стоплена. Болният сяда в корито или леген така, че да са потопени тазът до хълбоците и коремът до пъпа. Водата в коритото е 19-20 градуса. С парче ленен плат се обтрива корема надолу и настрани от пъпа. Краката и тялото нагоре да не изстиват и, ако трябва да се покрият с вълнено одеало. Времетаене 10-15 минути за начинаещи и повече за напреднали. За деца – няколко минути. След банята цялото тяло да се загрере хубаво чрез движение или обличане, завиване.

Студена баня на половите органи (Обтривноседяща баня)

Стаята е добре стоплена. Болният сяда на столче. Отпред има легенче със студена вода 10-15 градуса. С парче ленен плат се загребва хубаво от водата и се обтриват външните полови органи. Мъжете държат пениса си с едната ръка нагоре и обтриват кожата отвън. Жените прекратяват процедурата по време на мензис. Времетраене 10-60 минути според възрастта и силите на организма.

Сауна (Парна баня).

Болният ляга на решетесто легло. Под леглото има три метални купи с вода, всяка купа е върху спиртник и се нагрява до 80-100 градуса. Болният е покрит с вълнено одеало. Лежи по гръб, после по корем. Времетраене 15-30 минути, за деца по-малко. След сауната да се направи студена баня на корема или на половите органи.

Това е описанието на пълната парна баня, има и частични парни бани, които засягат само някоя част от тялото.

Слънчеви бани. Луи Куне дава подробни описания как да се правят пълни или частични слънчеви бани. Във всички случаи главата и/или част от тялото се покрива с дебели зелени листа, например от тиква.

Из книгата „Водолечение” на Луи Куне