Цял живот ги консумирате грешно и затова ви горчат и не усвоявате всички витамини от тях- просто трябва да направите това

Сочно и сладко – това ни привлича най-много в кайсиите. Хубавият цвят, силният аромат и деликатният вкус правят кайсия желаната съставка в много десерти. Тя лесно ще замести тортата, но малцина ще оценят какво е скрито в пулпата й.

Костилките от кайсии често заминават в кошчето.

 Ако в къщата има деца, съдбата на костилките не е толкова тъжна и те имат шанс да се възползват от това, да ги изсушат и изядат. За да ви докажем колко са полезни, ще ви кажем, че повече от 50% от всички предимства на кайсиите се съдържат точно в ядрото им! Редакционният ни екип ще сподели с вас информация за ценните им свойства.

Ядки от кайсии

Ядки от кайсии

За първи път кайсиите започнали да се култивират в Китай преди повече от 6 хиляди години! В китайската медицина все още се запазват ефективни методи за лечение на някои болести с помощта на кайсиеви ядки . Китайците са забелязали, че използването на ядките на кайсиите лекува коклюш, бронхит и други респираторни заболявания.

На рафтовете с козметика можете винаги да намерите продукти с добавка на кайсиево масло, което е направено от тях. Неговата популярност сред козметиците има добри причини: масло от семената на кайсия подхранва ноктите и косата, омекотява кожата

кайсиево масло

Ядките от кайсии са притежателите на рекордно съдържание на калий. Повече от 300 mg на 100 g продукти! За лечението на сърдечно-съдовата система ще бъде полезно да ги включите в диетата си. Калиевият дефицит често причинява неправилно функциониране: притокът на кръв се отслабва, мускулите страдат поради липса му и дори се нарушава координацията

Ако през топлия сезон редовно използва ядки от кайсии, ендокринната ви система ще започне да работи като часовник. За да се запази здравето на жените, се препоръчва с кайсиевото масло. Веществата в ядрото допринасят за нормализирането на хормоналния фон.

приложения на кайсиите

 Онези, които са го опитали, знаят, че ядрото е различно. Има изключително горчив вкус, които съдържа същия отровен цианид като в костилките на ябълките или горчивите бадеми. И има сладки ядки. Ползите от двете са очевидни, но е по-добре да се въздържате от яденето на първите.

С горчивия си вкус някои ядки показват съдържание на витамин В17 – амигдалин . Всъщност това вещество е отровно в големи количества, но едно от най-големите открития в областта на медицината е, че амигдалинът може да се бори с раковите клетки и служи за предотвратяване на тяхното образуване.

горчиви ядки

Приема на кайсиеви ядки на ден не бива да е повече от 40 г. В противен случай, може лесно да се отровите. Преди консумация се препоръчва ядките да се затоплят с вряла вода. Дозата за тялото на детето е само 20 грама.

В допълнение към поддържането на кръвоносната система, отхрачващи свойства, подмладяващ ефект и ефективност в областта на контрола на рака, ядките могат да балансират идеалното съотношение на протеини и мазнини. Ако включите този продукт в храната, може бързо да спечелите мускулна маса.

кайсиеви костилки

Тук основното е да знаете мярката. Яжте не повече от дневна ставка – основното правило. 

Не се препоръчва употребата на този продукт за хора с диабет, чернодробно заболяване и жени по време на бременност. Всички останали трябва да преразгледат своето отношение към  кайсиевите ядки!

Споделете интересни факти за този продукт с вашите приятели.