Смъртта на този 21-годишен мъж доказва, че всеки може да умре от грип

Смъртта на този 21-годишен мъж доказва, че всеки може да умре от грип

Болест, която всички подценяваме.

Той реши да прекара коледните празници със семейството си. По това време той имаше студ, а после лека кашлица.

Клер Богман е роден в Пенсилвания, младежът е спортист, щеше да стане личен треньор.

„На 23-и го видяхме на семейно коледно парти и забелязахме, че не се чувства добре“, казва майката на Бевърли Бохман.

Състоянието на сина й постепенно се влошава: температурата нараства и други симптоми се влошават.

Няколко дни по-късно той беше взет от линейка. В болницата умира в рамките на един ден.“Имало е спиране на органите, поради септичен шок, причинен от грипа“, казва майка му. – Все още не мога да повярвам.

В САЩ, както и у нас, грипът вече е в разгара си. Всичките 50 щата страдат от епидемията на това опасно заболяване. Вирусът уби 20 деца. В Тенеси бременна жена умира от грип .

Смъртта на Килер Богман е напомняне, че младите, здрави хора също са изложени на риск.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, първата и най-важна стъпка в предпазването от грип е ваксинацията. Дори и да не предпазва от вируса, тя ще намали тежестта на симптомите при пациента.

Това са данните от изследванията от миналата година: повечето деца, които са починали от грип през последните години (между 2010 и 2014 г.), не са получили ваксинация.

В ново проучване, публикувано тази седмица, експертите откриха този факт: хората, които получават грипни ваксини всяка година , да умрат е по-малко вероятно, или да отидат в болница. Наблюдението на хора над 65-годишна възраст показва, че повторната ваксинация предотвратява тежките усложнения на грипа.

Въпреки това, много хора все още се страхуват да се ваксинират – мислят, че след това ще се разболеят .

Грипът рядко води до смърт. Но лекарите все още призовават незабавно да отидат в болницата, ако децата имат такива симптоми:

бързо дишане, или недостиг на въздух; зачервяване на кожата; отказ да се пие течности или да става от леглото.Възрастните също се нуждаят от незабавно медицинско обслужване, ако:

те имат затруднено дишане или имат недостиг на въздух; чувстват болка или натиск в гърдите или корема; те се замайват; те имат сериозно повръщане.Гледайте здравето си! Не пренебрегвайте първите симптоми на грипа! Това може да доведе до сериозни последствия! Били ли сте вече болни тази година?/zajenata.bg