С*кс, наркотици и алкохол са синоними на Слънчака, но това ВИДЕО от 1977 г. преобръща всичко

Преди 40 години Слънчев бряг е перлата на българското Черноморие, а 8-минутен филм на БНТ го представя като най-южният български курорт на Черно море – символ на тишината, уединението и уюта. Разпростирал се на широка около 80 метра плажна ивица, със 100 хотела, разположени в просторни паркове и зелени площи. Но това е било през 1977 г. Видеото е сме взели назаем от архива на Божидар Божков.


Повечето от тези 100 хотела са запазили имената си, но между тях са хиляди  супер луксозни мастодонти, а приказният ландшафт от хилядолетни дюни е спомен в съзнанието на онези туристи, които през миналия век са били на истинска почивка, търсейки реален комфорт и уединение.
Курортният комплекс е бил част от визитката на НР България в годините на развития социализъм, днес обаче хората го сравняват с Ибиза – най-известната и предпочитана дестинация за тейнейджъри, търсещи купон, алкохол, наркотици и секс забавления.
Слънчака от около десетилетие вече е емблема на тежка криминална престъпност, дрога и всякакъв вид секс туризъм. Обликът му се променя коренно и вече е нарко рай, с гърмяща музика и своеволия без наказания.
Морският град за повечето нашенци е терен за бърза печалба  през летния сезон. Плажната алея вместо с пейки и тенти е изпълнена със сергии, а от емблематичните атракции по онова време – няма  и спомен.
Запазена марка на  Слънчака бе символичната „Фрегата”, която се намираше в най-южната част на плажа,  днес там е меката на разврата и наркотиците –  най-култовите чалга и техно заведения, които през лятото се пръскат по шевовете, заради желанието на туристите (и не само) да станат част от емблематичните партита на брега на морето.
40 години по-късно Слънчев бряг не е това, което беше, но има шанс част от очарованието му на семеен курорт да се върне след усилията на настоящия вицепремиер Валери Симеонов, който започна война с шума край брега нощем.
Вижте филма и се чудете дали е възможно да е било така:Сценарист: А. Ценев (screenwriter: A. Tsenev)
Режисьор: Атанас Киряков ( Director by Atanas Kiriakov)
Източник: Флагман.бг

Коментари