Какво пише в завещанието на Дейвид Рокфелер?

Дейвид Рокфелер-старши, последният внук на петролния магнат Джон Рокфелер, почина на 20 март в Ню Йорк на 101-годишна възраст. Той беше най-възрастният милиардер в света в момента на смъртта си.

Приживе милиардерът, който е бивш председател и генерален директор на банка Chase Manhattan, беше известен с щедрата си филантропия и с голямата си колекция от произведения на изкуството.

Състоянието на Рокфелер възлизаше на 3.

3 млрд. долара. Forbes публикува завещанието на милиардера, което разкрива плановете за всичките му притежания – от остров Мейн и личните му писма до порцелановите му съдове и самолети.

Като един от хората, подписали Giving Pledge, Рокфелер планираше да дари голяма част от богатството си за благотворителност след смъртта си. Голяма част от богатството му се контролира от семейни тръстове и то беше разделено и предадено на петте му деца веднага след смъртта му.

Но активите, които бяха контролирани лично от Рокфелер, бяха разпродадени, а приходите от тях – предоставени на благотворителни организации.

Според завещанието на милиардера, след като активите му бъдат ликвидирани, тръстът му незабавно ще дари над 700 млн. долара на различни организации с идеална цел, сред които университета „Рокфелер“, Музея на съвременното изкуство и Харвард.

Парите са разпределени по следния начин:

Най-малко 15 млн. долара за фонд „Дейвид Рокфелер“

125 млн. долара за Музея на съвременното изкуство

100 млн. долара за университета „Рокфелер“

109 млн. долара за президента и възпитаниците на Харвардския университет, част от които ще отидат за Център Дейвид Рокфелер за латиноамерикански изследвания

25 млн. долара за Съвета за международни отношения

25 млн. долара за Stone Barns Restoration Corporation

10 млн. долара за фонда на семейство Рокфелер

10 млн. долара за Американското сдружение

5.5 млн. долара за Американския земеделски тръст

20 млн. долара за благотворителни организации, избрани от изпълнителите на завещанието

С останалите над 250 млн. долара ще бъде създаден Глобален фонд за развитие „Дейвид Рокфелер“. Той ще финансира проекти, съсредоточени върху глобалното здраве, бедността и „подкрепата за трайно международно развитие, подобряване на управлението на международните финанси, световната търговия и глобалната икономика и засилването на мултилатерализма и изграждането на конструктивна американска външна политика“.

Недвижими имоти

Според завещанието децата на Рокфелер първи ще имат възможността да купят някои имоти на справедливи пазарни цени, а други ще бъдат дарени на тръстове за опазване на исторически места или ще бъдат разпродадени за финансиране на филантропските проекти на милиардера.

Малкият остров Бъкъл край бреговете на Мейн е единственият имот, който Рокфелер завещава специално на едно от децата си – на дъщеря си Айлийн.

Бръмбари

Рокфелер започнал да създава колекцията си от бръмбари на 7-годишна възраст и продължил да събира насекоми близо девет десетилетия, като в крайна сметка събрал над 150 000 вида.

„Винаги, когато съм на път, нося бурканче в джоба си, в случай че открия бръмбари“, сподели милиардерът пред Forbes през 2010 г. Колекцията му ще бъде дарена на Харвардския музей за сравнителна зоология, заедно с 250 000 долара за инсталиране и поддръжка.

Лични вещи

Децата на Рокфелер имат възможност да вземат негови лични вещи на стойност до един милион долара като подарък. Оттам нататък те трябва да купят вещите на справедлива пазарна цена.

Макар че завещанието не включва точен каталог на имуществото му, в него влизат сребърни, порцеланови съдове, гравюри, пури, както и коне, кучета, крави, овце и друг добитък.

Вещите, които не бъдат взети от децата, ще бъдат продадени, а приходите ще отидат за финансиране на благотворителните проекти на Рокфелер.

Произведения на изкуството

Милиардерът притежаваше около 150 000 произведения на изкуството, от които е избрал да дари само малка част на различни музеи по Източното крайбрежие. Повечето от картините ще бъдат предоставени на Музея за съвременно изкуство, за чието създаване е помогнала майка му.

Останалите картини, които включват не само изящно изкуство, а и порцелан, азиатски предмети и други творби, ще бъдат продадени, а приходите ще бъдат предоставени за благотворителни каузи.