Последните думи на великите личности

Кои са най-прословутите в света предсмъртни слова, които историята ни е предала през вековете? Това са думите на умиращия Цезар: „И ти ли, Бруте?!“. Редакторите на сайта Abcfact ни представят и други предсмъртни реплики на прочути исторически личности. Нека да видим кои са те.

10-то място: Най-мистериозните думи са на крал Хенри VIII.

Единственото, което той успял да каже, умирайки, е думата „монаси“ три пъти. В последния ден от живота си, той е бил измъчван от халюцинации. Въпреки очевидната му психическа нестабилност, наследниците на краля са подложили на гонения монасите в околните манастири по подозрение, че са отровили краля.

9-то място: Хайнрих Химлер изрекъл с последни усилия на волята: „Аз съм Хайнрих Химлер!“ макар че през 1945 г. хората, които не знаели това, са били малцина.

8-мо място: „Почакайте малко“, казал папа Александър VI. Всички чакали, но уви, все пак папата починал.

7-мо място: „Добре съм“, казал през 1946 г. Хърбърт Уелс и три минути по-късно си отишъл.

6-то място: Мария Антоанета, която наказали само заради това, че е кралица, се усмихнала на палача, докато стояла под гилотината, и промълвила: „Сър, съжалявам, аз не исках!“. Но палачът бил революционно настроен и не простил.

5-то място: Карл Маркс поискал всички да напуснат.

4 място: Имануел Кант изрекъл щастливо: „Достатъчно“.

3-то място: Еврипид, който според слуховете, е бил ужасен от близката смърт, отговорил, когато го попитали, как може такъв велик философ да се страхува с думите: „Това е нещо, за което аз нищо не знам.“

2-ро място: Британският крал Джордж V, който починал през 1936 г., с последни усилия охарактеризирал твърде нецензурно свой министър, който за щастие не присъствал в момента. Близките му били шокирани, тъй като досега не били чували подобен език от възрастния крал.

1-во място: Императрица Елисавета Петровна стреснала лекарите си, когато половин минута преди да издъхне въкзликнала грубо: „Какво, още ли съм жива?“