Защо на никого не му пука, ако си излъгал в биографията си

Всички го правят и всички работодатели знаят това, но само се правят, че им е неприятно. Все пак – кой не обича да го послъгват малко? Говорим за онзи тип лъжи, които ни карат да се чувстваме добре. Не мога да ги нарека „бели лъжи“, защото помощта, която оказват, е егоистична, но все пак е нещо подобно.

По темата с биографиите са се изказвали много експерти по света и всички имат свое виждане за това, как трябва да изглежда едно CV, когато кандидатствате за барман, банкер и ботаник.

(Не знам, защо се спрях на професии с буквата „Б“.)

Е, сега е време да чуете и едно мнение на човек, който в никакъв случай не е експерт в областта на човешките ресурси, но му устата му знае много и държи да ви светне по темата със собствените си възгледи.

Как така на никога да не му пука, че CV-то ти е лъжливо?

Еми, хей така! Работодателят е напълно наясно, че му трябват хора, които могат да вършат една или друга работа, а фактът, че някой на хартия е добър или лош кандидат, не го впечатлява особено. Смисълът на биографията е да успокои едната страна и да даде самочувствие на другата.

Ако в своето житейско и професионално описание, сте изписали редица красиви думи, подкрепени с измислени образователни степени и курсове за специализация, тогава си гарантирате, че ще ви обърнат една идея по-специално внимание.

Най-важното, ако искате да стигнете до интервю, е да изглеждате добре. Статистиката показва, че красивите кандидати се ползват с далеч по-голямо предимство, дори квалификацията им да не е достатъчно добра. Тук единствено то значение е, дали биографията ви е преглеждана от мъж или жена, като половото привличане работа в противоположните посоки.

Неслучайно външният вид е нещо, за което не можете да излъжете. Е, стига да не сте блондинка с цици, като дини и бронзов тен. Тогава лъжете е на лице, но дори в този случаи тя работи в полза на кандидата.

Единственото, в което не можете да излъжете, е предоставянето на препоръки от бивши работодатели. Самият аз съм имал възможност да разговарям с хора, които горещо се интересуват от вписаните препоръки на свой кандидат и искат да научат нещо повече за него от бившия им шеф. Явявах се в ролята на преводач между двете фирми и така разбрах, че има ли телефон в биографията, хората най-вероятно ще го наберат и ще искат да чуят една-две думи.

Съветът ми е да продължавате да украсявате CV-то си, защото това е просто част от играта на работодател и работник. Едните лъжат, че работят, а другите лъжат, че им плащат. Толкова е просто.

Автор: Десислав Янкулов