Съвременният мъж е със съвършено нова ориентация – спорносексуален

Макар мнозина веднага да прибързват с извода си, да си спорносексуален не е съчетание от думите, които си мислите. Изразът идва от съчетанието на три английски думи – спорт, порно и метросексуалност. Иначе казано – спорносексуалният тип е мъж, който обръща до такава степен внимание на външния си вид, че смесва спорта с ексхибиционизма.

Изследване на колегата Джейми Хаким от 2014 насам установява, че този феномен датира от революцията на социалните мрежи насам, макар причината да не се таи основно в тях.

Спокойно можем да датираме появата на новата дефиниция за мъж от 2008 насам.

Хаким достига до откритието, че високите очаквания към мъжете са довели до тази драстична промяна в поведението им. Вече не е достатъчно да сте отличен експерт в дадена област, тъй като на опашката има още дузина, като вас, които притежават същите качества. По какъв начин ще успеете да преодолеете конкуренцията им? Със свеждане на състезанието до първичното. А именно с по-добър външен вид.

Огледайте се около и дори в самите вас, за да установите, че колегата ми има право в известна степен. Работодателите на днешно време използват социалните ни профили, за да ни проучват по-добре преди да се решат да ни се обадят за интервю. Семействата ни ни опознават далеч по-добре, когато прегледат набързо социалните ни мрежи. Та дори жените започнаха да избират половинките си, едва след щателно изследване на facebook, Twitter и Instagram.

Идеални мъже,  като Дейвид Бекъм и Кристиано Роналдо,  създават комплекс у нашите съвременници

Идеални мъже, като Дейвид Бекъм и Кристиано Роналдо, създават комплекс у нашите съвременници

Адаптацията на съвременния мъж се изразява именно в спорносексуалността. Най-добрите ни съвременници все по-често са мъже, които прекарват почти цялото си свободно време в спортните зали, козметичните салони и пред обектива на фотоапарата и камерата. Едничката им цел е просто да са по-вървежни, ако мога да се изразя на подобен уличен сленг.

Но в този нов типаж се поражда и един нов проблем. Проблем, с който предходното поколение прекалено рядко се е сблъсквал. Самочувствието при мъжете е пострадало значително в последните 8 години. Да, можем да намерим причините за това в редица други фактори, но в случая най-голям дефект върху нас има от страна на съревнованието ни с околните за нещо толкова субективно, като външния вид.

„Дали коремната ми преса е по-добра от неговата?“, „Колко ли повторения прави на успоредката?“, „Процентът ми подкожни мазнини се е увеличил от онази допълнителна пържола, която изядох.“ Това са все изказвания, които спорносексуалистите си казва на ум и сриват самочувствието им.

Вече всеки излишен косъм по гърдите, всяка гънчица на корема, всеки бял кичур са в състояние да съкрушат психически. Това е тежкото бреме на спорносексуалиста.

Автор: Десислав Янкулов