Грешките, които правим, тръгвайки на пътешествие

Мнозина от ентусиастите, обичащи да обикалят Земята, често правят грешки, които им костват много нерви, пари и време. Причината често е, че сме прекалено разсеяни и се фокусираме изцяло върху приключението и така забравяме за някои важни неща, които биха съсипали всичко.

Ето и някои от най-честите грешки, които правим, тръгвайки на път:

  1. Не сме проверили валидността на паспорта си – Ако пътешествате в ЕС, не е толкова фатално, че не сте подновили международния си паспорт, но в останалата част от света се изисква да имаме изрядна документация. Това е работа, която трябва да си свършим месеци преди пътуване, защото проблемите винаги възникват и едно такова решение в последния момент може да съсипе цялата ни ваканция.

  2. Губим представа за времето – Най-често това води до изпускане на влак, самолет или автобус, което често е фатално за цялостната ни подготовка. Представете си, че сте в другия край на света и онези пет минути, за да се полюбувате на залеза над океана, ви костват полета до вкъщи? Тогава всяка положителна емоция ще се изпари.
  3. Забравяме да планираме транспортните си разходи – Едва ли има човек, който би тръгнал само с една раница на пътешествие. Винаги със себе си носим поне още два сака или куфара, които смятаме за нещо нормално, но често забравяме да пресметнем в транспортните разходи. Особено на летището ситуацията става сложна.
  4. Вярваме прекалено много на транспортната служба с багажа ни – Загубата на багажа в самолет е едно от най-честосрещаните явления в пътуването. Мнозина дори правят огромната грешка да оставят наистина важни неща в куфарите си, вместо да ги държат в ръчния си багаж и в последствие съжаляват жестоко.
  5. Разсейваме се с музика и смартфони – Когато човек тръгне да излиза отвъд граница, винаги е по-добре да осъзнава света, в който се намира. Слушайте и гледайте внимателно, защото това ще ви спести много време, а често и пари. Да не говорим, че може да ви ограбят и да разберете чак, когато кацнете в другия край на света и разтворите багажа си. Оставете слушалките и телефона си за час-два намира.
  6. Забравяме да се чекираме – Това е едно от задължителните, но и неприятни задължения, които често биват игнорирани от пътуващите. В крайна сметка им коства изключително много нерви и чакане на опашки.

Автор: Десислав Янкулов Източник: AFAR