Секс и Алкохол

За добро или лошо в нашата култура съществува връзка между секса и алкохола. Много хора го използват за „разпускане” и „сваляне на задръжките”, когато си лягат с нов партньор. Също така се вярва, че алкохолът е и афродизиак. Но всъщност истинското му въздействие върху сексуалната функция е сложно и прекомерната му употреба носи негативни последици.

Ефектите от алкохола могат да бъдат разделени на:

  • Моментен ефект
  • Очаквани ефекти
  • Дългосрочни ефекти

Повечето от проучванията са фокусирани върху психологичните и социалните ефекти от употребата на алкохол. Едни от най-честите дълготрайни последици са: неспособността да се поддържа дълготрайна връзка, депресия и социална изолация.

Моментен ефект

Скоро след употребата му могат да се наблюдават следните ефекти:
Той отпуска, малките количества могат да улеснят комуникацията и половото общуване. Малките количества имат ефект върху сексуалното желание и възбуда. В същото време проучвания показват, че дори след няколко напитки, сексуалното желание намалява. Големите количества алкохол, правят секса труден.

Големите количества, въздействат негативно и на двата пола, като намаляват сексуалното желание и могат да направят постигането на ерекция трудна задача, също както и достигането до оргазъм.

Очакван ефект

В проучвания са консумирани безалкохолни напитки, но са представени като разредени с алкохол. В тях участниците съобщават, че усещат повишено сексуално желание. Това се обяснява с фактът, че когато очакваме определен физически ефект, ние можем да го изпитаме.

 

Дълготрайни ефекти от употребата на алкохол

Хроничната злоупотреба с алкохол или алкохолизъм, неизбежно има опустошителен ефект върху сексуалния живот.

  • Проблеми с ерекцията
  • Загуба на сексуално желание и сексуална възбуда при мъже и при жени
  • Трудност при получаване на оргазъм за мъже и за жени.