„Рецепта за щастие“ by Nikoleta Lozanova

Спокойно, нито ще ви разказвам някоя измислена глупост за Николета, нито ще ви давам житейски съвети, за да се доближите по-близо до статута ѝ. Това, за което ще ви информирам, е, че Николета Лозанова пише биографична книга.

ОК, разбирам повдигнатите ви вежди, но замислете се. Има ли по-обсъждана българка в цялата ни историята от Николета Лозанова? Да, през годините сме имали много известни жени, които имат своето запазено място в историята ни, но нито една не е успяла да достигне до статута на NiLo. Нито една не е присъствала ежедневно в медийното пространство с такъв голям успех, колкото тя.

Животът на Лозанова представлява не просто обществен интерес. Той е житието на една цяла епоха у нас. Изминаха десетина години, откакто за пръв път чухме това име и с пубертетска усмивка цапахме чаршафите, гледайки снимките ѝ от списанията и интернет. Не измина много време, за да я превърнем от главна героиня в еротичните си сънища, до най-големия злодей за упадъка на съвременното ни общество. После я свързахме с катастрофата в националния ни футбол, а малко по-късно стана и „антимайка на годината“. Днес тя е с осанката на човек, когото обичаме да мразим.

Използваме името ѝ във всеки втори разговор. Заговорим ли за футбол, сещаме се за нея. Заговорим ли за жени, пак се сещаме за нея. Дори и в разговорите ни за политика се срещат нейните инициали. Даже, като се замисля, не всеки втори разговор е за Николета Лозанова, а на практика всяко едно изказване на „средностатистическия българин“ пред аудитория от поне един е за нея.

Хайде кажете ми сега – не бихте ли искали всичко това да бъде синтезирано в книга? В Америка си умират за Батман и Супермен. В Германия на всяка втора крачка чуваш, колко световни и европейски титли имат. Във Франция демокрацията е главната героиня. А във Великобритания звездите са Адел и Дейвид Камерън. В България си имаме Бойко Борисов и Николета Лозанова. Нашите батмани са точно такива, каквито сами сме си ги направили. Обичаме или ги мразим, но без тях нямаше да сме това, което сме.

Рецепта за щастие“ е гаранция за роден бестселър. Не, че вътре ще има, кой знае какво. Причината е просто, че Николета Лозанова ще говори за Николета Лозанова. А ти ще четеш с пубертетска усмивка и зацапани чаршафи, докато във facebook ще публикуваш поне 10 статуса от рода: „Бахти, колко е тъпа! Не мога да я гледам! Николета-Свирколета!“ и още безброй такива, които ще ти осигурят поне две-три „харесвания“ отгоре, а може и някое от алтернативните емотикончета, на които толкова се кефиш.

Автор: Десислав Янкулов