Топ 10 съветите за отслабване

Отново дойде време, за да ви дадем няколко професионални съвета с помощта на Станимир Михов, който ни заля с едно огромно количество информация и безбройни съвети за отслабване по правилния начин. Ние решихме да ви извлечем топ 10 на тези съвети и да ви ги представим в този материал. Знам отлично, че с напредването на пролетта все повече от вас излизат от зимния си сън, поглеждат в огледалото и решават, че е време да се върнат във форма. Ще ви кажа едно – закъснелите сте! Добрата новина е, че не сте прекалено закъснели и надежда все още има, за да сте в относително добра форма за летните плажове и басейни.

Няколко кила надолу са си няколко кила, както и да ги погледнем.

  1. Заменете преработената храна с непреработена – Хората най си обичаме да хапваме нещо пърженко или сладко. Колкото по-преработена е една храна, толкова по-натоварваща за организма ни е тя. Не си мислете сега, че ви казвам да ръфате пържолите с кръвта. Мисълта ми е, че трябва да се фокусирате повече върху пресните продукти. Плодовете и зеленчуците винаги е по-добре да се консумират сурови, защото така запазват всичките си положителни качества.
  2. Наблегнете на протеина – Ще ви кажа една основна разлика между богатите на протеин храни и богатите на мазнини. Калорийната стойност на 1 грам протеин е 4, докато на 1 грам мазнини е 9. Това е двойно, че и повече, а точно калориите са това, което се трупа в тялото ни. По тази причина е по-добре да залагаме на засищащите глада ни протеинови храни за сметка на въглехидратните и мазнинните. Съветът на г-н Михов е да се фокусирате върху пилешкото, защото 200 грама гърди съдържат приблизително 46 грама протеин, 2 грама мазнини и общо 220 калории.
  3. Пийте повече вода – Водата има два ефекта, за които сме споменавали милион пъти. Първо – тя хидратира клетките ви и ги държи високофункционални. Второ – създава чувството за ситост в стомаха ви и ограничава количеството храна, което приемате.
  4. Здравословен сън – 7 до 9 часа на денонощие са достатъчни, за да може тялото ви да възстанови качествено и количествено. Липсата на сън създава едно неприятно чувство за глад и често човек прибягва до храната, за да компенсира ленивостта си в ежедневието без да осъзнава, че проблемът е в спането.
  5. Водете си записки – Когато човек е сериозно ангажиран с отслабването си, един ученически навик може да помогне много. Записвайте си, какво, кога и колко ядете. Това ще ви помогне много по-добре да следите движението на килограмите си. Добре е да следите и ежедневно промените в теглото, за да откривате сами, коя храна ви действа положително и коя отрицателно.
  6. Изчислете дневния си прием на калории – Това на практика е много сложно, но за целта има хранителни експерти, които могат да ви дадат далеч по-точен отговор. Достатъчно е да се свържете с тях, да им представите хранителната си диета и те ще ви кажат, кое, колко калории съдържа. Така ще смятате ежедневния си разход и прием на енергия, за да си докарвате калориен дисбаланс в полза на отслабването.
  7. Следвайте строго хранителния си режим – Всичко е въпрос на самодисциплина. Ако често се „подхлъзвате“ и си хапвате по един шоколад или сладолед, които са извън диетата ви, тогава не очаквайте чудеса от природата. Тялото ви няма представа за плановете на съзнанието ви и ще се възползва от всяка една калорийка, която му доставите. Ще я преработи и ако се наложи, ще я складира. Така е устроен организмът ни и реално не можем да направим нищо повече от дисциплинираното спазване на диетата си.
  8. Следвайте стриктно тренировъчната си програма – Мнозина от вас сигурно прибягват да услугите на фитнес инструктори, за което давате и не малко пари. Съветът ми е да слушате мнението на експерта, ако искате парите ви да се оправдаят. Важно е да си изберете подходящ човек за целта, тъй като в момента има безброй псевдоразбирачи, които смятат, че с една година по фитнесите могат да бъдат треньори. Инвестирайте умно и проучете работата на съответния преди да изкарате дебитната си карта и да платите на някой самозванец. Когато сте сигурни, че сте направили правилният избор, следвайте сляпо всичките му съвети. Дайте си минимум три месеца и ако обещанията и резултатите сериозно се разминават, помислете за друг фитнес гуру.
  9. Тренирайте комплексно – Никога не акцентирайте върху дадена мускулна група, ако искате да отслабнете. Ключът към здравословния спорт е в комплексните упражнения. Нито една мускулна група не бива да бъде игнорирана, за да не се окажете в един момент с пилешки краченца и широки рамене. Най-много да започнат да ви се подиграват като на Фики Стораро.
  10. Проявете търпениеОтслабването е дълъг и мъчителен процес. До вчера сте живели нездравословен начин на живот и сте се оказали с прекалено много килограми, а днес вече имате план за живота си. Не си мислете, че ще спаднете 20 кила в рамките на месец-два. Не, че не е възможно, а просто ще си донесете повече щети на организма, отколкото си представяте. Бавно и методично топете излишните мазнини, за да си създадете нови навици в личния живот и да се наслаждавате на красивото си и изваяно тяло.

Автори: Десислав Янкулов и Станимир Михов Източник: StanimirMihov.com