За 40 години хората с наднормено тегло са станали с 40% повече

Статистиката е плашеща по редица причини и за жалост науката няма ясен отговор за решението на този проблем. Фактите сочат, че в развитите страни се наблюдава огромен ръст процента от населението, което страда от затлъстяване и наднормено тегло.

Френска Полинезия е лидер в „черната“ статистика с дебелото население. На острова цели 82.

6% от населението са хора с наднормено тегло, а в САЩ, където по традиция хората злоупотребяват често с храната си, процентът е 72.8.

В България 63.5% от обществото ни не влиза в рамките на здравословните килограми, което дава сериозно отражение на цялостното здраве на българина.

Едно от заболяванията, които са най-тясно свързани с тлъстините, е диабетът. В периода 1980-2014 целият свят е отбелязал драстично повишаване на процента от населението, което страда от повишена кръвна захар. За Европа ръстът е най-малък, но все пак е на лице. От 5.3% той е станал 7.3%. Тихоокеанските държави са тези, в които проблемът е катастрофален – от 5.9% болните от диабет са станали 13.7%. Африка, Америка и Азия имат сходен ръст в това отношение, който е между 7.1% и 8.6%.

63.5% от населението на България е с наднормено тегло.

Причината за повишените показатели е очевидна. Средното ниво на приетите дневни калории се е повишило с над 1/3 от допустимото ниво. И все пак не може да се даде еднозначно решение за решението на този хранителен проблем, тъй като най-често храненето е тясно свързано с ежедневните ангажименти на работещия човек. Далеч по-лесно се оказва консумирането на две парчета пица, които съдържат достатъчно калории, че да заситят целия ви ден, отколкото човек да седне в някой приличен ресторант и да си поръча здравословен обяд. На първо място това е свързано с пари и на второ с време. В единия случай ви отнема около 5-10 минути, за да се нахраните, а във втория трябва да отделите приблизително час. Разликата в отделените финансови средства се изразява в съотношение 5 към 1.

В хода на проучването по отношение на затлъстяването се наблюдава и една друга тенденция, която също е очевидна. Хората отчетливо са мигрирали към градовете за сметка на селата, което вещае намаляване на физическия труд в полза на интелектуалния и респективно намаленото ниво на изгорени калории в ежедневието. Съпоставяйки работата на един счетоводител и един земеделски производител, виждаме, че единият трябва да намира специално време, за да прекара поне 1 час във фитнеса, докато другият изкарва между 8 и 12 часа в изпълнение на различни физически задачи, касаещи обработката на земята.

В края на самото изследване учените се опитват да дадат личен съвет на хората. Нормално е, че пак изхождаме от статистиката, касаеща годишните харчове на световната популация за различните типове храни. Пържените храни представляват 1.300 трилиона щатски долара от консумацията по света, а печивата едва достигат до 380 милиарда. Ако се опитаме сами да обърнем тази статистика за своя собствен бюджет, тогава имаме шанс поне малко да възвърнем относително добрата си форма от средата на 70-те, когато по-голямата част от хората по света са влизали в положителната графа по отношение на килограмите си.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Bloomberg