Време ли е да махнеш зимната брада?

Мнозина вече си задават точно този въпрос. Зимата за поредна година се оказа доста дълга, но пък беше сравнително мека. И все пак господата по цял свят предпочетоха да зазимят лицата си и да си пуснат топла брада, която да пази и прикрива румените им бузки от бръснещия Северняк.

Е, дочакахме пролетта, както обикновено.

Времето вече бавно, но сигурно започна да се подобрява. Дори сме на път да приберем якетата в чували, да ги наръсим с нафталин и да ги оставим, за да спят летния си сън.

Дойде ли време да сваляме зимната брада? Трябва да вземеш предвид няколко важни неща, преди предприемеш тези мерки, защото в последните месеци си полагал не малко усилия, за да я поддържаш. Ето ти няколко стъпки, които да последваш и чак тогава хвани бръснача.

  1. Запитай се, дали наистина го искаш – Не робувай тук на нечия мода. Просто сам си отговори на питането. Ако мислиш, че си секси и ти е добре така, остави я и продължи да се грижиш за нея, но, ако вече не харесваш образа в огледалото, дерзай.
  2. Предупреди хората около себе си – Не мислиш ли, че жена ти има право да знае за намеренията ти? Не мислиш? Защо тогава изобщо си женен за нея? Питаш се същото в последните 10 години? Разбирам. В случай, че връзката ти е по-приятна, почерпи мнение и от нея.
  3. Сдобий се с нужните материали – Какво ти трябва? Самобръсначка, пяна за бръснене, афтършейв и ножица. Защо ножица ли? Как очакваш да обръснеш 10-сантиметров косъм, ако преди това не си го скъсил до поносили размери. Тримерче също ще ти свърши работа или дори обикновена машинка за подстригване.
  4. Прочисти графика си – Никога не свалят зимната си брата преди важна вечеря или събитие, на което ще има много хора или поне един важен. Отдолу лицето ти ще е бледо и по всяка вероятност ще пъпчасаш, заради ножчето. Дай си 2-3 свободни дни след бръснене, за да може кожата ти да свикне с въздуха.
  5. Не прибързвай – Не си мисли, че ще ти отнеме 5 минути пред огледалото, защото имаш доста работа пред себе си. Едно половин час не ти мърда, ако не и повече. Първо сваляш дължината на косъма, а след това трябва бавно и методично да обходиш цялото си лице с бръснача. Работа си е, въпреки че си забравил, какво и как става.
  6. Свикни с новия си стар образ – Ако се носиш в последните 6 месеца с гъста брада, нормално е сега да си в известен шок, а пък да не говорим за околните. Дай два-три дни на близките си, за да свикнат с новото амплоа и им окажи честта всеки поотделно да изкоментира визията ти.

Автор: Десислав Янкулов Източник: GQ Magazine