Мускулната треска – враг или приятел?

Мускулната треска е една от причините начинаещите спортисти да се отказват още след първия-втория опит в залата. Мнозина се плашат, че, щом ги боли всичко след фитнес, значи нещо не е наред. Това спокойно мога да ви кажа, че е оправдание на мързеливците, които уж не могат да понесат болката и предпочитат цял живот да си останат мекици пред това да са здрави и жизнени човешки същества.

В този ред на мисли ще ви кажа, че мускулната треска е по-скоро приятел, но след консултация с нашия фитнес гуро – Станимир Михов, разбираме, че подобно твърдение не е до край точно.

Да, той признава, че мускулната треска е неизменна част от живота на активния спортист, но оказва се има тънка граница това този ефект да се превърне в дефект.

Преди да стигнем до важната част от този материал, бих искал да ви запознаем малко със същността на феномена, наречен „мускулна треска„.

Различни научни теории са склонни да се обединят около прозрението, че мускулната треска е предизвикана от микроразкъсвания на мускулните влакна, които не усещаме по време на тренировка, а дават отражение до 24 часа по-късно. Възможно е в последствие да усещаме болките в мускулите до 72 часа след физическо натоварване, но това е по-често в случаите, когато говорим за начинаещ спортист.

Пийте достатъчно вода

Пийте достатъчно вода

Редица тестове са доказали и нещо друго. Всяко упражнение има две фази – позитивна и негативна. Позитивната фаза е тази, в която повишаваме тежестта при дадено упражнение, а негативната е тази, в която я снижаваме. Най-голямо влияние към мускулните болки имат упражнения с преобладаваща негативна фаза.

Нека за пример вземем едно наше любимо упражнение – клекове с щанга. При него фазата е повече активна или с други думи – действаме против гравитацията, избутвайки тежестта нагоре с краката си. Моментът на спускане на тежестта е този, който е отговорен за мускулната треска след правене на клекове. Колкото по-плавно го правим, толкова повече миркоразкъсвания причиняваме в краката си.

Самата мускулна треска също е разделена на два типа – остра бърза и забавена. При първия тип тя идва малко след или дори по време на тренировка, докато втория тип е по-популярният и той се задейства едва един ден след дадена тренировка.

В първия случай няма какво толкова да направим, за да облекчим болката, но то не е и нужно, защото тя е най-леката форма. Вторият тип е този, върху който обръщаме по-сериозно внимание сега и ще ви дадем няколко съвета за предотвратяване на болежките. Важно е само да отбележим, че няма нищо на света, които напълно да ви спести дискомфорта .

  1. Почивка – Почивката лекува всичко. Дори един хубав здравословен сън може много да помогне за отшумяването на треската.
  2. Активно възстановяване – Така наречената разгрявка. Това са 15-20 минути, с които е препоръчително да завършвате всяка тренировка. Бягане, плуване, ходене с наклон, масаж и тям подобни.
  3. Хидратация – Водата играе важна роля в детоксикацията на организма ви и респективно намаляването на факторите, които биха могли да причинят болки в мускулите.
  4. Правилно хранене – Храните, които са богати на калий, са силен съюзник в борбата с мускулната треска. Това са картофи, домати, банани, кайсии, фурми, боб, авокадо, риба и т.н.
  5. Противовъзпалителни – Тук вече говорим за различни медикаменти, като аспирин, аналгин и мазила за мускули и стави. Аз лично съм противник на тези методи и не бих ви посъветвал да прибягвате към тях. Да не говорим, че пречат на правилното възстановяване на организма ви.

Има и няколко прости правила, които можете да следвате във фитнеса, за да се личите от „удоволствието“ да не можете да свивате ръцете си или да ходите като патица. От значение е сами да преценявате нивото си въз основа на опита, който имате.

Начинаещите спортисти трябва да знаят, че е почти неизбежно да се сблъскат с мускулната треска при първите си няколко посещения в залата. Това, което те могат да направят, е да спазват стриктно съветите на по-опитните от тях, за да изпълняват правилно упражненията.

Хората, които имат няколко години зад гърба си в спортните зали, също често се оплакват от болки в мускулите. Един добър начин, за да ги облекчат, е, като повишават обема и интензитета на своите тренировки плавно. Важно е само да не прекалявате, а да си създадете ясен дългосрочен план за това, за да не си причините травма.

Сигурен съм, че сред вас има и такива, които се наслаждават на болката при мускулна треска, защото я свързвате с растежа на мускулите си. Аз лично съм сред тях и за да си гарантирате по-често този ефект, тогава сменяйте типовете тренировки и упражнения, които правите през няколко седмици. Така няма да дадете възможност на организма ви да привикне с дадено упражнение, а и ще развивате всеки свой мускул по различен начин.

Плуването,  тичането,  ходенето под наклон и масажите биха облекчили мускулната ви треска

Плуването, тичането, ходенето под наклон и масажите биха облекчили мускулната ви треска

Сега ще ви кажа нещо много важно, на което трябва да обърнете внимание. Знайте, че има разлика между мускулна треска и мускулно претоварване. В същността си те са едно и също нещо – разкъсване на мускулни влакна. Разликата е в броя разкъсвания. При мускулната треска те са малко на брой и затова болката е лека до средна. Така създавате предпоставка за възстановяване на организма ви и респективно заздравяване на мускулите. При по-голямо количество разкъсвания на мускулни влакна болката става осезаемо по-голяма. Това е първият етап преди да си причините мускулно разкъсване и дори увреждане на сухожилия. В този случай говорим за контузия, която изисква по-дълго възстановяване и в нерядко случаи намеса на медицински лица.

Съветът ми е да напипате границата между леката и средната болка и да се придържате към упражнения с достатъчен интензитет за вашите възможности. Никога не се хвърляйте на тежкото без да сте убеден, че сте готов за това. Изграждането на силно и здраво тяло е маратон, а не спринт.

Автори: Десислав Янкулов и Станимир Михов Източник: StanimirMihov.com