Стриите – какво не знаем за тях

Ето ви един много сериозен естетически проблем при хората на възраст между 16 и 40 години. Причината в по-ранен етап да не се считат за проблем е, че малките деца цялостно растат с по-големи темпове, а при по-възрастните вече не е от такова значение външният вид, колкото на младини. Важно е да отбележим, че стриите имат здравословно значение в изключително редки случаи. Те почти винаги са вторичен белег на заболяване, генетична предразположеност и драстично качване и сваляне на килограми.

По тази тема изненадващо установяваме със Станимир Михов, че са проведени прекалено малко проучвания, които да предлагат решения на проблема. Медицинската козметика се занимава с всевъзможни неща, но не и с по-щателно изследване на стриите. И все пак има учени, които са посветили труда си на този проблем, а г-н Михов ми помага, да го синтезираме в един материал. Неговата статия е далеч по-щателна в случай, че информацията, която ви предавам тук, не е достатъчна, не се свенете да посетите сайта му, за да се образовате още по-задълбочено по темата. (https://stanimirmihov.com/)

Ето някои от най-важните неща, които трябва да се кажат за стриите:

  • Те са изключително често срещан проблем и при двата пола.
  • Пубертетът е времето, в което те се развиват най-бурно.
  • При бременност е почти невъзможно да се избегне този ефект.
  • Бързото сваляне и качване на килограми е един от сигурните начини да си докарате стрии.
  • Кожата на човек е генетично предразположена да получава, жаргонно наречените цепки. При едни предразположеността е по-голяма от други.
  • Има познати лечения на проблема, но всички те са свързани с ранното третиране.

Набързо искам да ви отбележа факторите, които да избягвате, за да се предпазите от появата на стрии. Хората най-често си ги причиняват при различни нездравословни диети. Едни решават, че би било добре, ако свалят 15-тина килограма в рамките на месец-два, но освен всички останали противопоказни ефекти, ще се сдобият и с цепки. Ефектът е същият, когато качвате килограми прекалено бързо, но това е от онези случаи, които често са плод на друг проблем, а не на лично желание.

Нали се сещате, как постоянно ви се яде, когато сте депресиран? Та, депресията е един от причинителите на кожния проблем, защото тя ви подтиква към прекомерните количества храна, от които трупате килограми и докато се съвземете може да е прекалено късно и кантарът ви да покаже плашещи числа.

Говоря за стриите все едно всеки човек е наясно със самите тях, но осъзнавам, че не е така. Затова трябва да ви запозная и със същността им. Стриите са кожен проблем, появяващ се в дермалния слой на кожата. Той се намира на известна дълбочина под повърхността на кожата ви, което прави третирането му доста трудно, ако в последствие решим да прилагаме външни методи за лечение. Подходящите условия за развиване на стрии са суха кожа и липса на витамини А, С, Е и цинк. Именно те са отговорни за еластичността на кожата ви, което е нейна фундаментална функция. Понижената еластичност води до вътрешни разкъсвания на кръвоносните съдове, изтъняване на кожата и респективно до появата на стрии.

След като вече сте наясно с това, какво представляват цепките, мисля че е време да ви предложим няколко варианта със Станимир, за да се опитате да се предпазите от проблема или да го решите поне частично, ако той вече е в нелечимата си фаза.

Първо с методите за превенция:

  1. Хидратиране с вода – Водата е основният градивен елемент на всичко живо на нашата планета. Човекът не прави изключение и затова е много важно да приемаме поне по три литра вода на ден. Разбирам, че е трудно, ако сте свикнали да бозаете коли и натурални сокове, но, ако искате да скапвате организма си, продължавайте да пиете вода от дъжд на вятър. Ако пък предпочитате да имате здраво и хубаво тяло, тогава се обръщайте по-често към бутилката с водата.
  2. Масло от ший и какаово масло – Тези две масла са основен източник на колаген и еластин. Точно тези два елемента са причината баба ви да е можела да щипе бузите ви, когато сте бил малък, без да ви откъсва косата от лицето.
  3. Прием на витамини и минерали – Четете етикетите! Това няма да спрем да го повтаряме, защото хората масово ходят в супермаркетите и вземат онези продукти, които имат най-шарени опаковки. Ако не искате да ви хваща срам, когато се съблечете на плажа, а хълбоците ви са почервенели от стрии, тогава се ориентирайте към храни с повишено съдържание на витамин А, С и Е. Обърнете внимание и съдържанието на цинк.

Какво да прилагаме, за да прикрием стриите:

  1. Белтъци от яйца – Едно проучване гласи, че протеините в яйцата имат градивен ефект върху дермата и прилагането на белтък към стриите по няколко пъти на ден в продължение на седмица-две би имало положителен ефект.
  2. Лимонов сок – Киселинността на лимоновия сок ще накара кожата да избледнее и така да се прикрие цепнатината. Разтъркайте обилно и изчакайте десетина минути преди да се почистите.
  3. Масло от ший или какаово масло – Масажирайте по няколко пъти дневно с тези продукти, за да хидратирате по-добре кожата си.
  4. Зехтин – Неговият е ефект е по-скоро превантивен, но се смята, че има ефект и постфактум.
  5. Алое вера – Неслучайно голяма част от кремовете и мазилата в козметичните салони са със състав от алое вера. Ежедневната употреба на крем с този природен продукт би помогнало в борбата ви със стриите.
  6. Захар – Кожата е естествен ексфолиант. Смесете малко захар, зехтин и лимонов сок, за да си направите домашна смес, която да прилагате непосредствено преди къпане.
  7. Куркума с вода или олио – Два пъти дневно масажирайте засегнатите зони с тази смес.
  8. Люцерена и масло от лайка – Люцерната е онази фуражна трева, с която зимата се хранят животните, но за вас можете да я откриете в местната аптека, където се предлага на прах. Смесвате малко от нея с масло и лайка, а пастообразната смес намазвате върху цепките.

Има и няколко медицински интервенции, които имат известен ефект върху стриите, но аз лично винаги съм бил противник на химическите и хирургически намеси, когато става въпрос за естетическо лечение. И все пак мазилото Третиноин е достъпно на пазара, както и лечението с лазерна терапия и пилинга. За тях се консултирайте с лекар, преди да предприемете подобна крачка.

Стриите са един от онези проблеми, които се смятат за такива от съвременното общество. В историята има различни култури, които не смятат, че тази окраска на тялото е нещо по-различно от придаване на автентичност на човека. Дори в нашето съвремие се намират и такива, които не просто смятат, че стриите не са медицинско състояние, а дори смятат, че са нещо красиво. Преди да се решите на някакво лечение преценете добре дали има смисъл да инвестирате време, пари и труд в нещо, което е толкова незначително.

Аз лично нося стриите си с гордост, защото ми напомнят всеки ден за човека, който бях и човекът, в когото съм се превърнал. Белезите от нашето минало са тук, за да покажат на настоящето, че към бъдещето има две пътеки. Изборът е ваш – хранете се здравословно, спортувайте, пийте вода и винаги се старайте да бъдете най-доброто аз, което можете да сте.

Автори: Десислав Янкулов и Станимир Михов Източник: StanimirMihov.com