По какво си личи, че ще успеете, още докато сте в 20-те си

Да, всички искаме на 25 да сме милионери, да караме скъпи коли, да почиваме по най-луксозните хотели на най-екзотичните места, да се ежедневно в компанията на модели, но истината е, че онези, които са докоснати от съдбата, са малцина.

Повечето успешни хора по света прекарват най-трудния си период, когато са на 20 и няколко години. Тогава човек трупа най-много опит, защото вече не е дете и от всяка грешка би трябвало да може да си вади поуки.

Прочетете внимателно следващите 18 признака, които определят бъдещето на един потенциално успешен човек.

Ако виждате себе си в по-голямата част от тях, тогава имате огромен потенциал и след години няма да е изненада, ако успеете в живота.

  1. Учите се да разпределяте времето си – Човек се учи на организация именно в този период. Вече родителите ви ги няма, за да ви будят сутрин, да оправят бъркотията след вас и да ви помагат в трудните начинания. Времето ви вече е изцяло ваша отговорност. Разпределяйте го правилно и никога не забравяйте, че имате нужда от поне 8 часа сън.
  2. Парите не са най-важното – Всеки, който е поставил парите за самоцел, е обречен никога да не ги притежава. Да, временно можете да сте на върха, но веднъж постигнете ли богатство, се обръщате назад и виждате какво ви е коствало в крайна сметка. Не забравяйте, че парите са просто едно от средствата за доставяне на удоволствие на този свят.
  3. Пестите – Никой уважаващ себе си човек не бива да се занулява месец след месец, особено когато харчите парите си за ненужни вехтории. Старите хора са казали, че човек трябва да има „бели пари за черни дни“.
  4. Винаги обслужвате дълговете си – За умният човек е от основно значение да плаща задълженията си навреме, защото посредством това трупате доверие у останалите. Дори да говорим за банка, това отново е в сила. Никой не уважава неточните хора и всеки страни от тях.
  5. Грижите се за здравето си – Сега сте в разцвета на силите си и би било престъпление, ако не отделяте време за спорт, не се храните здравословно и не поставяте здравето си пред външния вид. Ценете тялото си, ако искате да ви служи безотказно десетилетия напред.
  6. Последователни сте – Това е един от най-важните фактори за успеха. Никой не е постигнал нищо, отказвайки се по средата. Докарвайте плановете си до край, защото само така ще знаете дали си е заслужавало усилията или не.
  7. Не се стараете да се харесате на всички – Няма човек, който да е угоден на всекиго. Не си мислете, че вие ще сте първият в историята. Има една много добра максима по темата: „Ако нямате врагове, значи не сте постигнали нищо в живота.“
  8. Умеете да лавирате – Не бъдете твърдоглави. Да, човек трябва да отстоява себе си, но не бива да се опитва да чупи стени с главата си. Вслушвайте се в думите на околните и преценявайте сами за себе си на кого да се доверите и на кого не.
  9. Умеете да поемате умерен риск – Ако вървите в коловоза, ще стигнете до опашката. За да не се наредите зад всички останали, трябва да мислите извън рамката и да поемате рискове, които не всеки би поел. Важно е само да знаете до къде бихте могли да стигнете.
  10. Научавате по нещо ново всеки ден – Това важи от началото до края на живота ви, но в 20-те си трябва да сте най-активен в това отношение. Изграждате личността си въз основа на наученото. Рано или късно идва период, в който се възползвате от знанията си.
  11. Не се изолирате – Човек е най-добре сам, само когато е в тоалетната. Не се затваряйте в себе си и не странете от околните. Съществата ни са достигнали до тук, благодарение на еволюцията, която ни е превърнала в говорещи социални индивиди, които са силни, когато са заедно. Никога не забравяйте, че две глави мислят по-добре от една.
  12. Цените приятелствата си – Човек не бива да забравя кои са истинските му приятели. Да, животът може и да ви е разделил и да не се виждате, както е било преди, но при всеки удобен момент трябва да им отдавате нужното внимание. Човек е достигнал до там, където е, благодарение на приятелите и враговете си.
  13. Обичате предизвикателствата – В природата ни е да се съревноваваме. Няма нищо по-хубаво от това да видите, че насреща си имате човек, който може повече от вас. Така се мотивирате, за да го догоните и в последствие да го изпреварите.
  14. Способни сте да забравяте – Ако живеете в миналото с лошите си моменти, обричате себе си на нищета. Ценете хубавите моменти и забравяйте лошите, защото единственото, което можете да почерпите от тях, е поуката. Запазете нея, а не причината, за да я има.
  15. Обмисляте резултатите от действията си – Никога не започвайте нещо без да очаквате даден резултат. Изненади в това отношение не бива да има. Първото нещо, което трябва да направите, е да си поставите цел и едва тогава предприемате действия.
  16. Осъзнавате, че родителите ви не винаги са прави – Да, някога ги смятахте за супергерои и така е трябвало да бъде. Вие сте такъв, защото те са ви възпитали да бъдете един или друг, но сега сте в онзи момент, в който трябва сами да се учите от грешките си, а те не могат да направят нищо, за да ги предотвратят. Родителите никога не ви мислят лошото, но няма как винаги да са прави. Вие решавате кога да ги послушате и кога не.
  17. Честни сте с околните – Най-лошата истина е по-добра от най-добрата измама. Така човек поне е наясно със ситуацията и може да предприеме действия за решаването на даден проблем. Да, хубаво е да умеете и да си мълчите, но мълчанието не е като лъжата. Винаги ценете онези, които са искрени с вас и им отговаряйте със същото.
  18. Работата и личният живот не си пречат – Сега ви е времето да се забавлявате, но не бива да го правите за сметка на работата и обратното. Учете се на труд и разпускайте подобаващо, ако искате утре да имате спомени, за които да се сещате пред камината във вилата в Майорка.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Business Insider