Левски никога не е губил два поредни пъти в шампионата срещу Черно море

Левски посреща Черно море в неделя в един от оставащите 4 или 5 финала за „сините“ по пътя им към евроучастието. Специално срещу „моряците“ за тима на Николай Костов има надежда. Първо, защото самият той дотук има две победи от двата домакински мача срещу варненци в двата си престоя в клуба. През настоящия сезон на „Герена“ Левски постигна една от общо едва двете си победи срещу тим от Топ 6 до момента именно срещу “моряците” – 1:0 през есента.

Последният шампионатен мач между двата отбора обаче завърши 3:1 за Черно море на „Тича“.

Статистиката показва нещо много любопитно. А то е, че никога в историята си варненският тим не е печелил два последователно шампионатни мача срещу Левски. Победите на „моряците“ над „сините“ в елита са 22, а в досегашните 21 случая следващият двубой завършва най-често с победа на Левски. Това е станало 17 пъти, а най-честият краен изход е 1:0 за „сините“ – цели 7 пъти. Вторият най-често срещан резултат е 3:0 в тяхна полза – 3 пъти. В четири от сблъсъците след победа на варненци се е стигало до равенство.

Черно море е единственият голям клуб в България, който никога не е удрял Левски в първенството два пъти поред. Рекордната серия срещу „сините“ се държи от Лудогорец. „Орлите“ записаха 8 поредни победи срещу тях между 2019-а и 2022-а. ЦСКА има 6 последователни успеха през 2013-а и 2014-а. Трета е серията на Локомотив (Сф) между 2008-а и 2010-а, като в този период „червено-черните“ спечелиха това столично дерби 5 пъти поред.

Интересен е случаят с Добруджа. „Жълто-зелените“ имат две последователни победи над Левски, но те са разделени една от друга от 22 години. През 1969-а те изпадат, но бият „сините“ с 3:0, а при завръщането си през есента на 1991-а – печелят с 1:0, отново като домакин.

Марек, Нефтохимик, Ботев Пд и Берое пък са стигали до 4 поредни победи над Левски.

Доста са и отборите, които никога не са стигали до победа над „сините“ в елита. Сред тях най-много неуспешни опита е направил Монтана – 22 мача.

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe