Всичко се обръща! НАТО с извънреден ход за изпращането на войски в Украйна

Страните от НАТО възнамеряват да обявят отхвърлянето на идеята за изпращане на свои войски в Украйна на предстоящата среща на върха на алианса във Вашингтон на 9-11 юли, съобщава италианският Corriere della Sera.

Публикацията се позовава на проектодокумент, който трябва да бъде одобрен след срещата в САЩ, а една от ключовите фрази в декларацията ще бъде „без ботуши на място“.

Според документа, въпреки че НАТО няма да изпрати войските си в Украйна, стратегията на САЩ по украинския конфликт ще остане непроменена. В същото време Западът възнамерява да промени курса.

Така контактната група във формат „Рамщайн“ ще премине от САЩ под контрола на централата на алианса в Брюксел. НАТО ще продължи да укрепва източния си фланг. По-специално се планира разполагането на 300 000 войници по линията от Балтийско море до България.

Италианският министър на отбраната Гуидо Кросето заяви на 4 май, че многократните изявления на френския президент Еманюел Макрон за възможното изпращане на войски в Украйна не са полезни, а само ескалират напрежението.

Самият Макрон заяви, че много страни разбират подхода на Париж и са съгласни с неговатаНАТО  позиция по този въпрос.