Григор Димитров: Благодарен съм за успехите и не приемам нищо за даденост

Григор Димитров заяви, че не позволява на успехите да го главозамаят, тъй като никога не ги приема за даденост. Българинът се наслаждава на един от най-силните сезони в кариерата си, като от началото на годината може да се похвали с титла в Бризбън, Мастърс финал в Маями и завръщане в Топ 10 на ранглистата. По време на престоя си в Мадрид първата ни ракета даде интервю за подкаста „Iguales“, в което коментира множество интересни теми.

– Здравей, Григор! Добре дошъл в „Iguales“.

Преди да започнем каза, че това е първият ти подкаст. Изглеждаш като много интересен човек, който би могъл да говори 3-4 часа. Защо не си участвал в подкаст досега?
– Не знам. Може би защото отнема време, а аз подбирам внимателно нещата, които правя. Вероятно това е една от причините. Сега обаче се радвам, че съм тук и ще опитам за пръв път.

– Исках да те попитам първо за тренировката ти със Себастиан Корда. Чувстваше ли се комфортно на корта?
– Да. Винаги е необходима адаптация, преди да играеш в Мадрид. Това е един от онези турнири, за които ти трябва повече прекарано време на корта, тъй като условията са по-специфични в сравнение с другите надпревари. Най-важният фактор в случая е надморската височина. Всички я усещаме и като тенисисти сме наясно върху колко много неща влияе тя – като започнем от наплитането на ракетата и стигнем до движението по корта. Необходимо е да намериш нужния баланс, за да покажеш най-доброто от себе си. Когато имаш няколко дни повече на разположение за подготовка, след това ти е по-лесно да се концентрираш, когато дойде време за мачовете.

– Гледах мача на Диего Шварцман и в средата на втория сет той поиска от щаба си да променят наплитането на ракетата му. Това често ли се случва насред мач?
– Възможно е да се случи във всеки един момент – в средата, в началото, дори на загрявката. Играчите винаги се опитваме да настройваме ракетите си по правилния начин. Някои тенисисти са доста по-придирчиви от други. Това е нещо много лично. Самият аз имам много специфични изисквания в това отношение. Обикновено следвам методи, които са ми носили успехи в миналото, но в същото време не ме е страх да експериментирам от време на време.

– От много години си в Тура, така че доста пъти си идвал в Испания и по-конкретно в Мадрид. Имаш ли любими места в града? Обичаш ли да се разхождаш из градовете, които посещаваш, или си от играчите, които предпочитат да стоят в хотела?
– Много обичам да се разхождам, но през последните години това беше по-трудно. В началото на кариерата ми бях много по-активен в това отношение. Обичах да излизам, да се разхождам из градовете и да откривам нови места. Много обичам пазара и градините в Мадрид. Вече съм посещавал всички известни забележителности тук, но с напредването на годините трябва да си почиваш и да се грижиш са тялото си все повече. Това е, което правя от няколко сезона насам. Графикът ми е доста натоварен и, когато ми остане свободно време, се старая да го използвам по възможно най-практичния начин, като например да си почивам, да чета книги или да гледам телевизия – неща, които ми помагат да се успокоя преди турнир. Понякога, ако имам почивен ден, излизам навън. Много обичам храната и винаги се наслаждавам на хубавите ресторанти. За съжаление, през последните години диетата ми стана доста по-стриктна (смее се). Сега, когато казах всичко това на глас, си давам сметка колко много неща са се променили.

– Тези промени очевидно ти се отразяват добре, тъй като играеш много силно през последните месеци. Предвид резултатите ти напоследък, смяташ ли, че тези промени, за които стана дума – диетата, почивката и т.н., са оправдани?
– Тези резултати са комбинация от множество фактори. Усърдна работа, диета, почивка и всичко останало – когато си дисциплиниран и правиш нещата по правилния начин, резултатите рано или късно идват. Няма как да знаеш кога и как ще се случи това, но въпреки това трябва да продължаваш да даваш всичко от себе си. Тенисът е сред спортовете, в които никога не знаеш кога ще се открие следващата голяма възможност и затова винаги трябва да бъдеш готов. В същото време, съзрях и опознах себе си, познавам добре тялото си и съм наясно какъв е най-правилният за мен тренировъчен подход. Когато комбинираш всички тези неща, резултатите идват. Останалите членове на екипа също работят много усърдно и непрестанно полагат усилия. Много съм благодарен за начина, по който се развиват нещата и не приемам нищо за даденост.

– Исках да поговорим и за твоя екип. Смяташ ли, че да имаш правилните хора около себе си, които винаги ти казват истината, дори да е неприятна, е сред решаващите фактори за успех в тениса?
– Без екип няма да бъдеш същия играч. Така стоят нещата. Важното е обаче не просто да имаш екип, а нагласата ви да съвпада. Трябва да имате сходни интереси и да виждате играта по един и същи начин. Това важи и за тренировките, подготовката за мачовете, всичко. Мисля, че качественият екип е жизненоважна част от нашия спорт. На корта сме сами, но зад кулисите са треньорът, физиотерапевтът, фитнес инструкторът и диетологът. Ако с тях не гледате на нещата по един и същи начин, просто не се получава. През годините се случиха някои промени в екипа ми, но сега имаме много повече яснота.

– Миналата година Карлос Моя гостува в „Iguales“ и сподели нещо много интересно. Той каза, че съдейки по опита си като играч и треньор, в мачовете има 4-5 ключови точки и ако не само ги спечелиш, но и си бил психологически подготвен за тях, нещата на корта протичат много по-гладко. Какво е твоето мнение по въпроса?
– Този начин на мислене много ми харесва. Никога не съм обичал да получавам твърде много информация, тъй като не мисля, че ми е необходима. Има някои ключови моменти във всеки мач и е страхотно, ако се развият в твоя полза, но в същото време има и деликатни мигове, като може да изпуснеш първите няколко такива, но в определен момент отново ще получиш шанс и ще трябва да се възползваш. Понякога имаш твърде много възможности, но пропиляваш всички. Напълно разбирам казаното от Карлос Моя. Играч като Рафаел Надал или който и да е тенисист от настоящия Топ 10 няма нужда от твърде много информация в подготовката си за мач, а само от няколко ключови насоки. Всеки от нас знае как да играе тенис, но ако си наясно, например, къде ще сервира опонентът при 30-15, увеличаваш значително шансовете си да спечелиш следващите няколко точки и да установиш по-голям контрол върху играта.

– Имам още един въпрос по тази тема. Смяташ ли, че ако треньорът сподели твърде много информация, в един момент играчът може да се почувства объркан на корта?
– Да, така мисля. Имал съм подобни моменти, в които съм се опитвал да отсявам информацията. Това важи и за самоанализа – кои са силните ти страни като играч, когато водиш в резултата и когато изоставаш, както и когато се налага да притиснеш повече опонента. Когато си наясно с тези неща, трябва да отсяваш повече получаваната информация, тъй като тенисът често е игра на инстинкти. Понякога влизаш в „зоната“ и точно тогава показваш най-добрия си тенис. Това е едно от най-трудните неща в нашия спорт, но когато се случи, чувството винаги е много специално.

– В заключение: би ли желал да кажеш нещо на испанските фенове?
– Испанските фенове винаги са се отнасяли невероятно с мен. Така беше още преди години, когато живеех в Барселона. Винаги съм усещал обичта им. Феновете по целия свят ме приемат чудесно, но понякога, когато играя в Испания, чувствам това в по-голяма степен заради историята ми с тази страна. Не само живях и тренирах в Барселона много време, но и като юноша често играех тук. Надявам се, че ще продължа да радвам испанската публика с добра игра.

Тази седмица Григор Димитров е поставен под №8 на „Мастърс“ турнира в Рим, като днес ще научи първия си съперник. Той ще бъде определен в мача между Себастиан Офнер или Йошихито Нишиока.

tenniskafe.com

Последвайте каналите ни в: