Рая Назарян притисна Асен Василев с въпрос за баща и син Димитрови, а той… TV

Асен Василев отрече докато е бил министър на финансите при него са идвали Стефан и Марин Димитрови. Това стана по време на изслушване на бившия министър на финансите  във Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС обяви, че има постъпили данни, че двамата обвиняеми са посещавали Министерството на финансите.

„Данните са, че Стефан и Марин Димитрови са посещавали 2 или 3 пъти финансовото министерство.

Те не са записани официално, но са посрещнати и въведени от експерта от политическия кабинет на министъра Лъчезар Ставрев, който е известен като ваш личен шофьор. Кой ви се обади да ги посрещнете, кой ви ги изпрати?“, запита Назарян.

„Тези лица не са посещавали МФ и не съм се срещал с тях. Новият министър го потвърди пред тази комисия. Нека да ви обясня как става влизането във финансовото министерство. Той трябва да е записан в моята програма и без да минал през личния ми секретар, шансът за среща с мен е нулев.

Вратата е с пропуск, има камери. Тези лица, чухме от ДАНС, че са наблюдавани от 2022 г. – ако е така, ДАНС трябва да разполага със записи и данни за тяхното посещение“, обясни пред депутатите Василев.

На заседанието присъстват и Георги Господинов и Николай Петков – служители в Агенция „Митници“.

Двамата бяха категорични, че никога не са виждали Марин и Стефан Димитрови на ГКПП „Капитан Андреево“ и „Лесово“, както не знаят двамата да са имали някаква комуникация с митничари там.

Георги Господинов, потвърди, че е било разпратено съобщение, в което се казвало, че някои от служителите са извършили престъпление по служба и затова били преместени или командировани. 

„Трудно е колегите да осъзнаят какво се случва. Техните семейства и близки понесоха този удар, без да е заслужено“, каза Господинов и добави, че е трудно да се обясни, че някои от най-добрите служители с едни от най-добрите резултати са преместени.

Той посочи, че ГКПП „Капитан Андреево“ винаги е във фокуса като външна граница на ЕС. По думите му най-честото нарушение е контрабандата, но през годините са установили и други, като например митническата измама.

Господинов заяви, че не е получавал информация народни представители да са ходили и оказвали някакво вмешателство в работата на границата.

„В даден период е имало присъствие на народни представители, но то не е имало отношение към работата на Агенция „Митници“, допълни той.

Попитан дали му е оказван натиск, както и дали е преместен принудително, служителят помоли да не разгласява тази информация, тъй като тя е дадена на прокуратурата.

На въпрос чувал ли е някога за семейство Димитрови и за Никола Николов – Паскал, Господинов отговори: „При изпълнение на служебните ми задължения не ми е ставало известно, че такива лица се занимават с контрабандна дейност и ние няма как да ги установим, тъй като това е работа на МВР“.

Другият служител на Агенция „Митници“ – Николай Петков, подчерта, че както на „Капитан Андреево“, така и на „Лесово“ работят изключително голям брой професионалисти и е важно да се чувстват спокойни на работните си места.

Той посочи, че на митническите пунктове, ако има постъпила информация за контрабандни канали, тя отива по каналния ред в Агенция „Митници“ към МВР.

„Нямаме информация и разчитаме основно на службите и МВР“, добави той.

До момента в комисията бяха изслушани служебният вътрешен министър Калин Стоянов, финансовият министър Людмила Петкова, председателят на Държавната агенция „Национална сигурност”, бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров и бившият вътрешен министър Бойко Рашков.
 
Припомняме, че бившият главен секретар на МВР Живко Коцев бе привлечен в качеството му на обвиняем за участие в организирана престъпна група, част от която са бившата шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови и задочно – Никола Николов, по прякор Паскал. Банкова също е с повдигнати обвинения.

По време на съдебно заседание бяха цитирани показания на свидетел, според когото Димитрови са били познати и с бившия финансов министър Асен Василев.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ