Проф. Кантарджиев издаде иде ли нов локдаун заради коклюша

Това са неща, които се решават от експертите. Ако няма въведена извънредна ситуация и така наречената епидемична ситуация, то тогава това е подмяна на действащата сега наредва.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по темата за коклюша и по-ранната ваксинация на по-малките бебета.

„Има оперативно време, трябва да се чуе мнението на експертния съвет по имунизациите, по педиатрия, има и период на обществено обсъждане, да се чуе и мнението на лекарски колективи, родителски организации и прочие“, поясни той в сутрешния блок на bTV.

„Още от миналата година предупреждавам за коклюша и за това, че новородените трябва да се пазят. Има всякакви неверни източници на информация в публичното пространство за това, че антибиотиците не действали.

Напротив! Това не е вярно!

Даването на антибиотик две седмици след пристъп на кашлица, няма никакво действие. Затова трябва да се дава рано и по епидемични показания.

Много е важна и профилактиката, която може да се прави с антибиотици“, каза той.

„Ако едно дете е болно и кашля в един клас, направи се изследване и се установи, че други деца са носители, дори и да са имунизирани, тогава става ясно, че ваксината не предпазва от заразяване. Децата, които са носители, могат да взимат антибиотик.

Ако бъде обявена епидемия – в случая не говорим за това да се затваряме и дистанцираме, а да бъдем по-предпазливи, по-информирани.

Освен това в такава ситуация и министърът, без да има промяна на наредбата, може със заповед да промени имунизационния календар. Да бъдат бързо закупени и реактиви за диагностика, защото лабораториите, които правят диагностика, са наистина много малко.

В момента обстановката е спокойна, хората трябва да вземат мерки за новородените, без да се плашат. Може да се разчита на ваксини, но и на профилактика с антибиотици“, завърши проф. Кантарджиев.