Как да разберете, че е време да се смените спирачната течност на автомобила

Идеалната работа на спирачната система на автомобила зависи изцяло от спирачната течност. Има няколко признака, които показват необходимостта от подмяната му във вашия автомобил.

Пет признака за смяна на спирачната течност

Както знаете, ефективността на спирачната течност намалява с течение на времето, така че е важно да знаете кога трябва да се смени. По-специално, редовната подмяна на спирачната течност е важна част от поддръжката на автомобила, тъй като безопасността на пътя зависи от това.

Честите проверки и смени ще ви помогнат да поддържате спирачната си система в отлично състояние и ще избегнете потенциални проблеми.

Замърсени стени на резервоара

На първо място, трябва да обърнете внимание на стените на резервоара за спирачна течност. Ако там има мръсотия или замърсяване, това може да означава, че течността не работи правилно и трябва да бъде сменена. Работата е там, че спирачната течност може да абсорбира влагата от въздуха. Именно това може да влоши ефективността на спирачната ефективност.

Започнало е изтичане на течност

Второ, трябва да се обезпокоите, ако спирачната течност внезапно започне да изтича от вашия автомобил. Това показва, че течността действително е свършила и изисква незабавна подмяна за безопасно и ефективно спиране. По-специално течът му може да се забележи по тръбопроводи, връзки или части на спирачките.

Педалът се затегна

Трето, трябва да наблюдавате как педалът на спирачката работи през зимата. Ако внезапно започне да работи по-стегнато или по-бавно, това може да показва наличието на вода в спирачната течност. При ниски температури може да замръзне. Това усложнява процеса на спиране. Затова през зимата е важно от време на време да проверявате нивото на спирачната течност.

Колата е закупена втора употреба

Ако колата е закупена втора употреба, трябва незабавно да проверите състоянието на спирачната течност. Защото е напълно възможно предишните собственици да не са направили навременни смени. Обърнете внимание на цвета, бистротата и нивото на течността, за да видите дали има изтичане.

Критични показатели на приборите

Новите автомобили имат системи за следене на нивата на спирачната течност. Ако възникне проблем, предупредителните светлини ще светнат на приборния панел. След това трябва да проверите спирачната течност и да я смените, ако е необходимо.  

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!