„Железният купол“: Как ПВО системите спасиха Израел СНИМКИ

Иран изстреля десетки дронове и ракети срещу цели в Израел снощи. Новината беше потвърдена и от Тел Авив, и от Техеран. Като причина за нападението Техеран посочи атаката на Израел срещу иранското консулство в Дамаск, при която загинаха 7 души.

Напрежението между Иран и Израел ескалира още повече, след като по-рано иранската революционна гвардия плени товарен кораб в Ормузкия проток, собственост на израелски милиардер.

Докато сирените за въздушна атака звучаха, израелските отбранителни сили предупредиха за взривове след въздушното нападение на Иран.

„Системата за въздушна отбрана е напълно работоспособна и прихваща заплахи, когато е необходимо, дори в този момент“, се казва в съобщението.

По това време много самолети са във въздуха, готови да противодействат на всяка заплаха. Може да чуете експлозии от прехващания или падащи отломки“, допълниха от армията на Израел.

Какво представлява „Железният купол“ – това е противовъздушната система на Израел, която пази страната от 2011 година.

Войната започна: Иран атакува Израел ВИДЕО

Според израелския производител системата може да свали 90% от изстреляните ракети и дронове. По-рано тази седмица Израел пусна в експлоатация морската си версия на „Железния купол“, за отбрана след зачестилите нападения на хутите.

„Железният купол“ си има своите ограничения – отбранителната система е най-подходяща срещу ракети, изстреляни от късо разстояние. Куполът е проектиран, за да прехваща и унищожава ракети и артилерийски снаряди с малък обхват на действие, изстреляни до 70 км, чиято траектория завършва в населени райони.

Трета световна война: Не само Иран е атакувал Израел

Във въздуха ракетите са управляеми и могат да променят траекторията си. Те не поразяват целта директно, а избухват в непосредствена близост и така я ликвидират.

Системата се състои и от многофункционални радари, които откриват и проследяват много на брой и различни по вид въздушни цели.

 

Ето един по-подробен поглед към многопластовата система за противовъздушна отбрана на Израел, изготвен от „Асошиейтед прес“:

Стрелата“ – Тази система, разработена съвместно със САЩ, е предназначена за прехващане на ракети с голям обсег, включително видовете балистични ракети, които Иран заяви, че е изстрелял снощи. „Стрелата“, която работи извън атмосферата, беше използвана в настоящата война за прехващане на ракети с голям обсег, изстреляни от хутите в Йемен.

„Прашката на Давид“ – Разработената съвместно със САЩ „Прашка на Давид“ е предназначена за прехващане на ракети със среден обсег, каквито притежава ливанската групировка „Хизбула“.

Пейтриът“ – Тази американска система е най-старият член на израелската система за противоракетна отбрана – използвана е по време на Войната в Залива през 1991 г. за прехващане на ракети „Скъд“, използвани от силите на тогавашния иракски лидер Саддам Хюсеин. Сега „Пейтриът“ се използва за сваляне на летателни апарати, в това число дронове.

Железен лъч“ – Израел разработва нова система за прехващане с помощта на лазерна технология. Израел заяви, че тази система ще промени правилата на играта, тъй като е много по-евтина за използване от съществуващите системи. Въпреки това тя все още не е въведена в употреба.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ