Кои са министрите, предложени от Габриел за нов кабинет ВИЗИТКИ

Кандидатът за министър-председател Мария Габриел се яви в президентството заедно с дамската преговорна група на ГЕРБ. Тя върна изпълнен мандата, като изброи и предложенията за министри. Прави впечатление, че има леки промени от първоначалния списък, който изтече в медиите. 

Въпреки, че ПП-ДБ категорично отказаха да сменят Тагарев като министър на отбраната, ГЕРБ отново предлагат Христо Гаджев да заеме този пост.

 

Публикуваме пълния СПИСЪК с имената, посочени като предложения за министерски постове.  

Мария Габриел – премиер и министър на външните работи

Николай Денков – вицепремиер по европейските въпроси

Асен Василев – министър на финансите

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството 

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Христо Гаджев – министър на отбраната

Атанас Славов – министър на правосъдието

Галин Цоков – министър на образованието и науката

Катя Панева – министър на здравеопазването

Кръстьо Кръстев – министър на културата

Ивелина Василева – министър на околната среда и водите

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните

Росен Желязков – министър на иновациите и растежа

Жечо Станков – министър на енергетиката

Богдан Богданов – министър на икономиката  

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията 

Валентин Мундров – министър на електронното управление

Зарица Динкова – министър на туризма

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта

 
Коя е Мария Габриел? 

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил. През 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Български и френски език“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, през 2003 г. завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 г. до 2008 г. работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо.

От 14 юли 2009 г. Мария Габриел е член на Европейския парламент от ГЕРБ в състава на Групата на Европейската народна партия (ЕНП). На 4 юни 2014 г. е избрана за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, който пост заема до 16 юли 2017 г.

Като евродепутат два пъти Мария Габриел печели наградата „Евродепутат на годината“ на списание Parliament Magazin. През 2013 г. е удостоена с отличието в категорията „Равенство между половете“, а през 2016 г. – в категория „Развитие“. За приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените през 2015 г. Мария Габриел получава наградата „Евродепутат, защитник на социална кауза“ на Европейската асоциация на агенциите по комуникации.

На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) – Жени. На 21 ноември 2019 г. е избрана за първи заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП).

От 7 юли 2017 г. до 1 декември 2019 г. Мария Габриел е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Европейката комисия с председател Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 г. тя е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен.

За работата си като еврокомисар Мария Габриел е удостоена с множество награди.

Кой е Росен Желязков – кандидат за министър на иновациите

Росен Желязков е кандидат за министър на иновациите в кабинета „Габриел“. 

Той е роден на 5 април 1968 г.

Магистър е по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична община (1998-1999 г.).

От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столична община.

В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по инициативата за партньорство за открито управление (2011 г., 2015 г.). Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност.

Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

Избран от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 20 септември 2018 година.