Най-добрите нови модели автомобили през 2024 година

Ориентирането на автомобилния пазар към електричеството и развитието на технологиите ни обещават интересна 2024 моделна година. Експертите вече сочат, че разнообразието от нови модели ще бъде впечатляващо.

Британското издание Autoexpress избра най-очакваните автомобили на годината от ключови автомобилни производители. Ето кои нови продукти неговите експерти нарекоха най-интригуващи.

Audi A6 e-tron

Германската марка продължава да се развива в посока електрически превозни средства. Гамата от изцяло електрически модели ще се разшири още повече през 2024 г. с представянето на Q6 e-tron SUV, последван от елегантния A6 e-tron. Той е позициониран като спортбек седан, чийто интериор е вдъхновен от доброто старо семейно комби Avant. Моделът ще работи на платформата Premium Platform Electric, разработена съвместно с Porsche. Той ще бъде оборудван с батерия от 100 kWh, която може да осигури пробег от приблизително 650 км.

BMW X2

Оригиналното BMW X2 беше малко по-спортен двойник на съвременния малък SUV X1, на който се базира. Новото поколение X2 обаче ще има по-агресивен вид от големите всъдеходи BMW X4 и X6 купе. Актуализираният модел предлага повече вътрешно пространство и най-новата версия на информационно-развлекателната система iDrive на BMW. В допълнение към няколко версии на мощни двигатели с вътрешно горене и хибридна система, гамата ще включва напълно електрическа версия на iX2 със задвижване на всички колела.

Дачия Дъстър

Този модел вече спечели голяма популярност както сред шофьорите, така и сред експертите. Третото поколение Duster ще има свеж интериорен дизайн и смел екстериор. На купувачите ще бъде предложен ъпгрейд на информационно-развлекателната система с 10,1-инчов сензорен екран. Платформата CMF-B ще осигури по-малко вибрации и шум от пътя. Освен това различните нива на оборудване ще предлагат нови опции за задвижване, включително пълна хибридна настройка.

Форд Мустанг

Актуализираната версия на известния мускулест автомобил ще разполага с 5.0-литров V8 двигател с мощност 439 к.с. в базовата конфигурация и 446 конски сили във високопроизводителната версия Dark Horse. Кабината ще включва много нови функции за модела, включително 12,4-инчов цифров панел, който ще се слива с 13,2-инчов централен дисплей. Автомобилът ще бъде оборудван с най-новата информационно-развлекателна система на компанията SYNC 4. Автомобилът ще се предлага или с шестстепенна механична трансмисия, или с 10-степенна автоматична скоростна кутия.

Hyundai Ioniq 5 N

За кратък период от време подразделението N Performance на Hyundai изгради изключителна репутация. Тази година то адаптира електрическата кола в горещ хечбек с пускането на пазара на Ioniq 5 N. По-бърза и по-твърда версия на популярния модел има мощност от 641 к.с. и 740 Nm въртящ момент благодарение на конфигурация с двоен двигател. Една от най-новите функции на Ioniq 5 N се нарича N e-shift. По същество тази система регулира първоначалния въртящ момент на автомобила, за да осигури лек тласък и да създаде усещане за превключване на скоростите. Водачът може да управлява автомобила ръчно с помощта на превключватели на волана или да остави автомобила в автоматичен режим.

MINI Aceman

До края на годината семейството на MINI ще има три електрически превозни средства. Към електрическата версия на новото MINI Cooper хечбек с три врати и MINI Countryman ще се присъедини изцяло новото MINI Aceman. Представянето му ще се състои през април на автомобилното изложение в Пекин. Под своята масивна, плътна каросерия, Aceman ще споделя същата платформа като електрическото MINI Cooper. Електромобилът ще се захранва от 54,2 kWh батерия, която трябва да осигури пробег от приблизително 400 км.

Пежо 3008

Peugeot 3008 беше замислен като лек MPV, но в процеса се превърна в стилен семеен SUV. Сега в своето трето поколение, той се чувства по-подобен на купе от всякога. Дизайнът му обаче има спортни качества. Неговите отличителни стилни елементи включват трилентови LED светлини отпред, стилен дизайн на колелата и изчистени линии на каросерията. В същото време ще предлага обновен интериор, 520 литра багажно пространство, 21-инчов екран и познатия Peugeot i-Toggle тъчпад с бутони за бърз достъп. 3008 ще бъде и първият автомобил, който ще използва изцяло новата платформа STLA M, разработена от компанията майка на Peugeot, Stellantis.

Порше Макан

След 10 години от пускането на оригиналния Porsche Macan, дойде време за напълно обновено второ поколение на модела. Вече е напълно електрически и е изграден върху Premium Platform Electric. Всеки Macan в гамата разполага с двумоторно задвижване с две избираеми опции: Macan 4 с 402 к.с. и пробег от 610 км или високопроизводителния Macan Turbo. И двете версии имат батерия от 100 kWh и максимална скорост на зареждане от 270 kW, което съответства на скоростта на Porsche Taycan.

Шкода Елрок

Изцяло новата Skoda Elroq ще бъде по-малко електрическо продължение на супер популярния SUV Skoda Enyaq. Въпреки по-малкия си размер, новият продукт е изграден на същата MEB платформа. Пространството вътре в Elroq трябва да е подобно на неговия по-голям брат и да включва много място за пътниците отзад и просторен багажник. А по-изтънчен стил ще осигури новият дизайнерски код на чешката автомобилна марка Modern Solid.

Volvo EX90

Светът отдавна чака нов флагман от Volvo SUV, а наследникът на надеждния XC90 ще ни зарадва със свежия си дизайн. Освен това е буквално натъпкан с нови технологии, има нова платформа и работи на електричество. Съвременните Volvo вече имат доста минималистичен интериор, но EX90 отива няколко стъпки напред, като елиминира всички физически бутони и превключватели, с изключение на един контролер за звука. Автомобилът се управлява от 14,5-инчов централен сензорен екран, а новата му информационно-развлекателна система, базирана на Google, също ще се предлага с вградени Google Maps и Google Assistant. Въпреки това, EX90 все още е седемместен, точно като XC90.

Списъкът на изданието включва и следните нови продукти на годината:

Abarth 600e

Алфа Ромео Милано

Alpine A290

Aston Martin Valhalla

Audi Q6 e-tron

BMW Серия 5 Туринг

BMW M5 Touring

Citroen e-C3

Cupra Tavascan

Форд Капри

Ford Explorer

Ford Puma Gen-E

Hyundai Ioniq 7

Kia EV3

Лотос Емея

Мерцедес EQG

MG3

MG Cyberster

Мини Купър

MINI Countryman

Омода 5

Polestar 3

Polestar 4

Порше Панамера

Range Rover Electric

Рено 5

Рено Сценик

Skoda Kodiaq

Шкода Суперб

Субару Форестър

Сузуки Суифт

Toyota Land Cruiser

Тойота Приус

Vauxhall Frontera

Vauxhall Grandland

Фолксваген Голф

Фолксваген Пасат