Зимата е време за сила и растеж

Да, на всички ни е ясно, че през зимните месеци се качват килограми. Това е в природата ни, благодарение на климата, в който живеем по нашите ширини. Ако не искаме да вървим срещу природата си, какво трябва да направим? Да се възползваме от нея, ето какво!

Оставете коремните преси и извайването на торса и краката. И на тях ще им дойде редът, когато дърветата цъфнат отново навън.

Сега спокойно може да се фокусирате върху трупането на мускулна маса и сила в следващите 2-3 месеца, ако не и повече, имайки в предвид, че зимата се позабави малко тази година.

Намалете кардиото и повторенията в тренировките си, за да можете да повишите малко килограмите по лостовете и дъмбелите. Препоръчвам фокусиране върху свободните тежести, тъй като добре знаем, че кабелите и уредите са доста по-изолиращи упражнения, с които по-лесно се чистят мазнините. Особено наблягайте на лежанките, клековете и дягите, защото точно там човек може да повиши значително силата си.

В никакъв случай не се притеснявайте, ако сте качили 4-5 килограма, стига да не сте спрели напълно физическата активност. Нормално е и малко да се позакрият пресите, тъй като в менюто ви основно попадат въглехидратни храни – баници, баклави, торти и какво ли още не от кошмарния списък на професионалния атлет.

Пиша ви тези неща, приемайки че сред вас малцина са онези, които професионално се занимават със спорт, тъй като те едва ли биха прибегнали до моите съвети за по-добри резултати. Имайте в предвид нещо изключително важно! Запазвайте самообладание, защото, ако 4-5 килограма са ОК, 10-12 вече не са. За един сезон това е прекалено и е на практика невъзможно да се натрупа изцяло в мускулна маса. Опитвайте от тутманика на баба ви, но едно парче е достатъчно за обяд, колкото и вкусен да е той и да ви ухае на детство.

Автор: Десислав Янкулов