Приказката на Марек свършва… на 13 март!

Историята и приказката на волейболния Марек Юнион Ивкони (Дупница), откъдето по-рано тази година обявиха, че ще изместят клуба в Пловдив от следващата година, свършва на 13 март (сряда), когато дупничани приемат ЦСКА в последния си домакински мач от редовния сезон в Efbet Супер Волей.

От клуба поканиха всички бивши състезатели, треньори и приятели на волейбола на последната официална среща, която ще е от 18,00 часа. Ето какво точно написаха от ВК Марек във Фейсбук страницата си по този повод:

„ПРИКАЗКАТА СВЪРШВА… НА 13 МАРТ!

Драги приятели на волейбола,

Уважаеми треньори и ветерани,

Скъпи съграждани,

Нашата приказка започна през 1996 година. От дъното.

Бяхме в прахта, тръгнахме от училищния двор, с упоритост и желание надграждахме, борихме се, вървяхме стъпчица по стъпчица. Падахме не веднъж по трънливия път на създаването на нещо хубаво в този град. Но не се предавахме. Изправяхме се и продължавахме. За едва 4 години, при това в онези трудни времена на финансова криза и колапс в страната, ние успяхме. Успяхме да направим Дупница част от волейболния елит на България. Нещо повече. Превърнахме Волейболен клуб „Марек Юнион-Ивкони“ в незаобиколим фактор, превърнахме клуба от един малък град в страшилище за всички, създадохме волейболна общност. Всяка година привличахме десетки деца в развиващата се детско-юношеска школа. Станахме 4 пъти шампиони на България, открихме и дадохме на световния волейбол феномени като Цветан Соколов и Елица Василева, защитавахме с чест и достойнство фланелката на клуба и общината в Европа. За волейболна Дупница се заговори не само в пределите на страната, но и в цял свят.

Повече от 15 години вече сме еталон за развитие на един клуб-с труд, с постоянство, с търпение, воля и желание да развиваме нашите си деца. И то в малък град, като нашия. Да ги учим на А и Б на волейбола, да ги изграждаме като личности, да им изграждаме характери, да подготвяме достойни и честни хора. Защото спортът не е само спорт. Той е урок за живот. Показахме на десетки млади хора пътя към професионалния спорт, дадохме шанс, а на много други възможността да продължат обучението си в Европа и САЩ чрез волейболни стипендии.

В представителния ни мъжки отбор давахме и даваме шанс на нашите си момчета. Тези, които сме отгледали от 10 и 11-годишни, които са започнали от самото начало. Философията ни, че спортът и училището вървят ръка за ръка я спазвахме стриктно. Нашите деца в годините могат да потвърдят – „ниски оценки и…няма да играеш, докато не се подобриш“. Не винаги успехите на клуба са били целта. Напротив. Отказахме се от идеята с наемници, с които да бъдем винаги в борбата за титлата. Това бе нашият избор. „Изкуствен“ отбор се създава лесно. Можехме! Но…ние избрахме другия път. Да създаваме, да изграждаме, да даваме шанс и бъдеще за младите хора.

Но…

Оказахме се трън в очите на недостойни и малки…., но облечени във власт. Опитахме коректно, чрез разговори да разрешим „проблемите“. Клуб, който в продължение на всички тези години е учил своите възпитаници на чест и достойнство, нямаше как да бъде оставен да бъде мачкан и унижаван. Щяхме да предадем принципите си.

Друг бе решил, че трябва да бъдем изгонени от нашето родно място. И да искаме, няма как да се върнем отново в училищния двор…

След 5 дни, нашата приказка в родния ни град приключва!

На 13 март 2024 година, в спортна зала „Дупница“, мъжкият отбор на „Марек Юнион-Ивкони“ ще изиграе последната си официална среща в елита на България. Там, където бяхме неотлъчно 24 години.

Приятели, бивши състезатели и треньори,

Заповядайте да бъдем всички заедно в този последен ден. Да подкрепим тези младежи и ученици от Дупница, които играят при мъжете. Нека бъдем отново едно цяло, така както сме били винаги през всички тези години. Не резултатът от срещата е важен. Важно е, да подкрепим нашите си възпитаници, да им дадем поредния урок на трънливия път в живота и спорта. Не само на тях, на децата от школата, дори на нас самите.

Ще ви очакваме на 13 март (сряда) от 18.00 часа в спортна зала „Дупница“ за последния ни двубой срещу ЦСКА.

Благодарим Ви!“

Последвайте каналите ни в: