Пламен Гетов на 65!

На днешния 4-и март Пламен Гетов навършва 65 години. Един от  виртуозите в българския футбол.

Роден във Сунгурларе, но израства във Варна, а първите стъпки към любимата игра прави в школата на Спартак Варна. Голяма е заслугата на треньора в ДЮШ на клуба Димитър Видинлиев, който открива и дава път към големия футбол за мнозина големи играчи на клуба освен Гетов-Живко Господинов, Пламен Михов, Красимир Венков, Енчо Недев, Красимир Зафиров…

Талантът на младия играч е забелязан и от треньора на първия тим по това време – известният специалист Димитър Дойчинов, го привлича през сезон 1977/78, но след дебюта си във „А “ група, 18 годишният младеж е изпратен за един сезон да трупа опит във втородивизионния Ватев Белослав, за които записва 37 мача и 7 гола.

От този момент нататък връщане назад няма. Любимата позиция на Гетов е тази на атакуващ полузащитник или втори нападател. След завръщането си в Спартак (Варна) се състезава със “соколите” в „Б“ група.  През 1979 г. отборът печели международния  турнир по футбол „Варненско лято“ срещу силния отбор  на Тракия (Пловдив) със страхотен гол от пряк свободен удар на младия Гетов.

Така започва легендата за футболния Наполеон. В края на 70-те години Спартак Варна отстранява съименниците си от Плевен за Купата на страната, а Гетов прави силен мач и това е основна причина да премине при плевенчани през 1980 г.

В продължение на осем сезона той е със статут на футболна легенда сред привържениците на Плевен. Отбелязва за клуба 108 гола, а през сезон 1984/85 голмайстор  на „А“ група със 26 гола.

Гетов е част и от националния отбор под ръководството  на Иван Вуцов. За трикольорите ще запише 25 мача и 4 гола. Незабравими са головете му в Световните квалификации срещу Югославия, а на Мондиал 1986 отбелязва гол срещу Южна Корея, с което помага за първи път в историята си националният ни отбор да прескочи груповата фаза.

По комунистическо време трансферите в чужбина са немислими, но след въпросния Мондиал мерките леко отпадат, а мнозина играчи намират пристан в Португалия. Там Гетов играе в отбора на Портимоненсе в периода 1989-1991 г., като и до днес си спомнят страхотните му голове от пряк свободен удар.

Името на Гетов се е превърнало в синоним на  футболна класа. Водещите софийски отбори силно желаят  да го привлекат. Голямото си майсторство показва с екипа на ЦСКА. През сезон 1988/89 става шампион и носител на Купата на страната с „армейците“. Следва авантюра в Етър, а трансферът му в Левски се приема много радушно от “сините” фенове. По това време в отбора е привлечен и сегашният национален селекционер Илиан Илиев, а дуетът в нападение Гетов-Сираков прави чудеса на терена.

През сезон 1992/93 със “синята” фланелка Гетов е обявен за най-добър играч в първенството и ставайки голмайстор в “групата на майсторите” със своите 26 гола в 30 мача.

Към края на кариерата си играе за Черно море, както и за онзи колоритен Шумен с Божидар Искренов – Гибона, който влезе с гръм и трясък в първия ешелон на родното първенство и се класира за Европа.

Последният сезон на Пламен Гетов бе 1996/97, когато той отново облече екипа на Спартак (Плевен).

Остави след себе си изключителна кариера, наброяваща повече от 20 години с актив от 475 мача и 249 гола в професионалния футбол. Днес Гетов още не е слязъл от футболната сцена, като вече се изявява като функционер в Спартак (Варна), изпълнявайки длъжността на спортен директор на клуба!

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe