Нефтохимик с 5-а поредна победа при Мартин Стоев след успех над ЦСКА

Шампионът Нефтохимик 2010 (Бургас) посреща ЦСКА в дербито от 16-ия кръг в Efbet Супер Волей. Срещата е тази вечер от 19,00 часа в зала „Младост“ и ще бъде излъчена на живо по Max Sport 2.

Мачът противопоставя два класни съперници, които са един до друг във временното класиране. Бургазлии са 3-и с 11 победи, 4 загуби и 34 точки.

Под ръководството на новия си треньор Мартин Стоев записаха 4 поредни победи от началото на втория полусезон в първенството. ЦСКА пък е на 4-о място с 10 победи, 5 загуби и 29 точки. В предишния кръг „червените“ загубиха тежко от лидера Дея спорт след като водеха с 2:0, но в крайна сметка отстъпиха с 2:3.

Досега през сезона „червените“ имат два успеха над Нефтохимик. През първия полусезон ЦСКА победи с 3:0 в своята зала, а преди няколко седмици армейците надиграха шампионите с 3:1 на 1/4-финалите за Купата на България, което пък костваше поста на тогавашния наставник на бургазлии Атанас Петров.

Сега обаче Нефтохимик е с различен облик и треньор. Под ръководството на Мартин Стоев ще търсят първи успех над ЦСКА и своеобразен реванш за загубите досега. Очертава се поредния оспорван мач в първенството, който е с непредсказуем завършек.

В началото на първия гейм на срещата ЦСКА поведе с 3:1 след грешка от сервис на Венцислав Рагин от домакините и такава в атака на Розалин Пенчев. Постепенно шампионите от Нефтохимик успяха да изравнят при 6:6 след атака на хърватския диагонал Иван Раич и мощна контра през центъра на Венци Рагин. „Червените“ си върнаха предимството при 9:7 след блок-аут на Иван Михал и грешка на разпределителя на бургазлии Светослав Станков. Нефтохимик направиха обрат и излязоха напред с 10:9 след атака в аут на Страхиня Бързакович от гостите и отлична блокада на Станков. Играта между двата тима продължи равностойно и точка за точка до 14:13, след което разликата нарасна до 16:13 след грешка при мрежата на Тодор Вълчев от ЦСКА и силен ас на Раич. Това накара наставникът на армейците Александър Попов да поиска прекъсване. Въпреки това, преднината на шампионите стана 18:14 след ас тип „чекмедже“ на Розалин Пенчев и втори тайм-аут за Сашо Попов и ЦСКА. Резултатът стана 21:16 след атака през центъра на Красимир Георгиев и контра на Иван Раич, след което Нефтохимик спокойно спечели гейма с 25:19 след сервис в аут на Александър Симеонов от гостите.

Втората част стартира отлично за Нефтохимик, които бързо дръпнаха с 4:2 след атака на Розалин Пенчев и ас на разпределителя Светослав Станков, а след това със 7:3 след нови успешни атаки на Пенчев и Бранимир Грозданов и грешка на Тодор Вълчев от ЦСКА. Това принуди Сашо Попов да поиска прекъсване за „червените“. Въпреки това и предприетите смени от страна на Сашо Попов, разликата нарасна до 11:6 след атака през центъра на Венци Рагин и грешка на влезлия като резерва за ЦСКА разпределител Делчо Раев. След втория тайм-аут за гостите, преднината на бургазлии стана 13:6 след силен ас на Иван Раич и мощна контра на Рагин. Предимството на шампионите стана 16:8 след ас на Бранимир Грозданов. Домакините направиха разликата двуцифрена при 22:12 след нова директна точка от сервис, този път на Розалин Пенчев, последвана от негова успешна атака от втора линия. В крайна сметка Нефтохимик без проблеми затвори частта в своя полза при 25:16 след грешка в атака на резервата на ЦСКА Християн Великов и поведоха с 2:0.

За началото на третия гейм наставникът на ЦСКА Сашо Попов направи множество промени в състава си, като от започналите мача останаха само Страхиня Бързакович и Александър Симеонов. Самата част стартира по-добре за „червените“, които поведоха с 4:2 след атака именно на Бързакович и грешка на Иван Раич от домакините. Преднината на армейците стана 7:3 след ас на Симеонов и силна контра на Хорхе Гарсия, което пък накара Мартин Стоев да вземе тайм-аут за Нефтохимик. Независимо от това, последва нова контра на Гарсия и 8:3. Двата тима продължиха равностойно и ЦСКА запази предимството си до 13:8 след поредна атака на Хорхе Гарсия. Последваха две отлични блокади на Розалин Пенчев и Иван Раич и аут на Страхиня Бързакович – 13:11 и прекъсване за Сашо Попов и ЦСКА. Нефтохимик дори успя да изравни при 14:14 след две страхотни контри на Краси Георгиев през центъра и на Иван Раич по правата. Шампионите излязоха и напред в резултата при 16:15 след две последователни атаки на Бранимир Грозданов. За пореден път играта продължи точка за точка до 19:18, след което последва контра през центъра на Краси Георгиев и 20:18. След второто прекъсване за Сашо Попов и ЦСКА, последва блок на Краси Георгиев и 21:18. „Червените“ отвърнаха с атака на завърналия се в игра Тодор Вълчев и грешка на Розалин Пенчев от домакините и 21:20. ЦСКА дори обърна до 23:22 в своя полза след ас на Бързакович и силна контра на Вълчев. Въпреки тайм-аута за Мартин Стоев и Нефтохимик, гостите стигнаха до геймбол при 24:22 след страхотна контра на Бързакович. Армейците успяха да спечелят гейма с минималното 25:23 след блок-аут на Тодор Вълчев и намалиха изоставането си на 1:2.

Четвъртата част започна напълно равностойно до 4:4, след което Нефтохимик дръпна с 6:4 след нови две отлични блокади на Краси Георгиев. Последваха грешка в атака на Иван Раич от домакините и контра на Тодор Вълчев и 6:6. Шампионите отново поведоха при 9:7 след атака през центъра на Краси Георгиев и контра на Бранимир Грозданов. Разликата леко нарасна до 12:9 след поредна блокада на бургазлии, този път на разпределителя Светослав Станков, което пък накара Сашо Попов да поиска тайм-аут за ЦСКА. Постепенно „червените“ успяха да изравнят при 14:14 след атака на Тодор Костов и аут на Бранимир Грозданов и дори да излязат напред в резултата с 15:14 след силна контра на Страхиня Бързакович. Играта за пореден път продължи равностойно до 19:18, след което последва контра блок-аут на Тодор Вълчев и 20:18 за ЦСКА. Нефтохимик успя да стигне до 20:20 след пусната топка на Светослав Станков и контра на Иван Раич. Двата тима се „захапаха“ здраво, но все пак ЦСКА стигна до 24:23 след сервис в аут на Розалин Пенчев. Последваха сбъркан сервис от страна на Тодор Костов и аут на Хорхе Гарсия от гостите и мачбол за шампионите при 25:24. Мачът приключи след 26:24 и 3:1 за Нефтохимик след контра на Иван Раич.

НЕФТОХИМИК 2010 (БУРГАС) – ЦСКА 3:1 (25:19, 25:16, 23:25, 26:24)

НЕФТОХИМИК 2010: Светослав Станков, Иван Раич, Розалин Пенчев, Браниимир Грозданов, Венцислав Рагин, Красимир Георгиев – Симеон Добрев-либеро

Старши треньор: МАРТИН СТОЕВ

ЦСКА: Владимир Станков, Страхиня Бързакович, Тодор Вълчев, Александър Симеонов, Тодор Костов, Иван Михал – Мартин Божилов-либеро

Старши треньор: АЛЕКСАНДЪР ПОПОВ.

Последвайте канала ни в