Скандално разследване: Замесен ли е Тагарев в схема за 400 млн. лева?

Министърът на отбраната Тодор Тагарев е замесен в схема за 400 милиона лева от нашия джоб? Това твърди ново разследване, съобщава narod.bg.

Става дума за обществена поръчка, свързана с националната сигурност на България. Тя обаче се превръща в мишена на лобистки интереси. А в нейния център е именно министър Тагарев.

Обществената поръчка е за седем 3D радара

Без тях използването на осемте нови американски изтребителя F-16 Block 70 е невъзможно. Това се дължи на факта, че България в момента все още е със стари съветски радиолокационни системи. Те са несъвместими с тези на НАТО и не могат да правят връзка с новите самолети.

Първите български F-16 трябва да пристигнат в началото на 2025-а. Производителите на радарите пък се нуждаят от минимум две години, за да ги произведат и доставят своята техника. Именно поради тази причина завършването на поръчката е от ключово значение за боеспособността на Българската армия.

Петимата кандидати за доставка на седемте 3D радара са подали сходни ценови оферти. Но ето тук идват лобистки интереси.

Те са в полза на един конкретен играч. Към момента не е ясно дали Министерството на отбраната ще поиска тяхното подобрение, с което ще спести десетки милиони на българския данъкоплатец.