Защо тази година автомобилното изложение в Женева ще ни разочарова

Чуждите медии не крият разочарованието си и не изключват провала на изложбата. Автомобилното изложение в Женева успя да привлече само няколко автомобилни производители.

Общо участниците са по-малко от три дузини, а марките автомобили сред тях могат да се броят на пръстите на едната ръка. Това са две европейски марки Renault и Dacia, които са част от един алианс, японската Isuzu, американската Lucid, китайските BYD и MG Motor и Microlino, която произвежда електрически микроколи.

В списъка на участниците са още студио Pininfarina , Автомобилният клуб на Швейцария (ACS), Международната автомобилна федерация (FIA), производителят на електрически мотоциклети DAB Motors, GP Motorsport, компанията Totem Automobili , която възстановява и ремонтира ретро Alfa Ромео и др.

За сравнение: последният път, когато автомобилното изложение се проведе в Женева през 2019 г. преди коронавируса, тогава 184 компании взеха участие в изложението, а броят на гостите на събитието надхвърли 600 хиляди души. Тази година вече не можем да разчитаме на такава посещаемост.

През 2020 г. и 2021 г. изложението не се проведе поради пандемията, а през 2023 г. автомобилното изложение в Женева се проведе не в Швейцария, а в Катар, но не всички световни автомобилни производители отидоха там. Но все пак имаше Toyota, Nissan, Kia, Volkswagen, както и китайски Omoda и Jaecoo (собственост на Chery).

Motor1.com отбелязва обща тенденция: много производители на автомобили, за да спестят пари, отказват да участват в международни автомобилни изложения, предпочитайки да провеждат свои собствени събития.

Така че автомобилното изложение в Женева практически няма шанс да възвърне предишния си обхват и тази година изложението може да се провали напълно.

По един или друг начин през 2024 г. автомобилното изложение в Женева ще отпразнува своя юбилей – 100 години от първото изложение. Изложението ще се проведе в традиционен формат от 26 февруари до 3 март. Билетите вече са в продажба на официалния сайт.