Напрежение в Червено море: Ракети и дронове полетяха срещу US есминеца “Карни“ и търговски кораби

Американски военен кораб и няколко търговски кораба бяха нападнати в Червено море от посока на Йемен. Това информира Асошиейтед прес, позовавайки се на данни на Пентагона.

„Запознати сме със съобщения за атаки срещу кораба USS Carney (есминец от клас Arleigh Burke) и търговски кораби в Червено море. Ще предоставим информация, когато стане налична“, заявиха от Пентагона.

Предполага се, че подкрепяните от Иран бунтовници хуси са атакували корабите с дронове. Асошиейтед прес отбелязва, че хусите извършват поредица от атаки в Червено море, както и изстрелват дронове и ракети срещу Израел.

„Атаката може да бъде последвана от сериозна ескалация и от серия морски нападения в Близкия изток поради войната на Израел с Хамас“, отбелязват авторите на материала.

Американски служител, който говори при условие за анонимност, казва, че атаката е започнала около 10 часа сутринта в Сана, столицата на Йемен. Атаката е продължила около пет часа.

Първият кораб е бил ударен от ракета в протока Баб ел Мандеб, който свързва Червено море с Аденския залив, уточнява PBS News.

Говорителят на хутите генерал Яхя Сари казва, че атаките ще продължат, докато Израел продължава войната си с Хамас в ивицата Газа.

Според източници на Al Arabiya USS Carney е унищожил един безпилотен апарат на хусите в южната част на Червено море и е забелязал поне една балистична ракета, изстреляна срещу цивилния търговски кораб Unity Explorer.

Източници на Ройтерс в службата по морската сигурност казват, че два дрона са ударили товарен кораб, докато е плавал в Червено море.

Малко по-късно централното командване на САЩ (СЕНТКОМ), което отговаря за операциите в Близкия изток, съобщи, че американски разрушител е свалил  три дрона, докато ескортирал търговски кораби в Червено море, станали мишена на атаки от Йемен, информира Фран прес.

„Имаше четири нападения срещу три търговски кораба, плаващи в международни води в южната част на Червено море“, посочи в изявление командването. „Разрушителят „Карни“ от клас „Арли-Бърк“ се отзова на сигналите за бедствие на корабите и им оказа помощ“, като свали три дрона, насочили се към военния кораб, се казва в съобщението.

„Карни“ засече ракета, изстреляна от район в Йемен, контролиран от подкрепяните от Иран бунтовници хуси, която e паднала близо до плаващия под бахамски флаг кораб за превоз на насипни товари „Юнити експлорър“ (Unity Explorer). След това товарният кораб съобщи за незначителни щети, причинени от друга ракета, изстреляна от контролиран от бунтовниците район.

Плаващият под панамски флаг контейнеровоз „Номер 9“ (Number 9) съобщи за щети, които са му били причинени от ракета от Йемен, но отбеляза, че няма пострадали.

И корабът „Софи ІІ“ (Sophie II), който също плава под панамски флаг, съобщи, че е бил засегнат, но не са му нанесени значителни щети.

Междувременно, в един от кварталите на Тел Авив е паднала ракета, съобщиха местни жители в социалните мрежи. Този инцидент показва възможна неизправност и блокиране на израелската система за противовъздушна отбрана „Железен купол“.

Засега няма официално потвърждение на тази информация, но фактът, че в града е прозвучало предупреждение за въздушна атака, се потвърждава от няколко Телеграм канала, информират световните издания.

Тел Авив беше атакуван за първи път от 11 дни. Според източници, членове на Хамас са изстреляли повече от 10 ракети към града. Израелският новинарски канал Ynet съобщи, че 22-годишен мъж е получил рана на главата в резултат на нападението.

Освен това израелският Канал 12 предполага, че падналата ракета може да е била част от системата за противовъздушна отбрана на Израел.

Предполага се, че боеприпасът случайно се е отклонил от траекторията си и е паднал в града. Тази информация поражда сериозни опасения сред местното население и поставя под въпрос ефективността на отбранителната система на града, тъй като израелската система по същество не се е справила.