Светът изпадна в страх: Трета световна на хоризонта, Китай предупреди Израел…

Китайският външен министър твърди, че израелските въздушни удари по Ивицата Газа са „излезли извън обхвата на самоотбраната“, пише в. „Дейли Стар“.

Това идва на фона на опасенията, че израелските удари, като отмъщение на атаките на Хамас, могат допълнително да застрашат невинните палестинци. Китайският външен министър Уанг И подчерта риска за цивилните.

По време на разговор с външния министър на Суадитска Арабия Фейсал бин Фархан Ал Сауд, министърът каза, че защитата на „основните нужди на хората в Газа“ е приоритет и „Китай се противопоставя и осъжда всички действия, които нанасят вреда на цивилни“.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин каза: „Ние се противопоставяме на действия, които нанасят вреда на цивилни и нарушават международното право.

Ние се ангажираме да насърчаваме мирните преговори и постигането на прекратяване на огъня и ще продължим да работим за деескалация и възобновяване на мирните преговори.“

Повече от милион души, живеещи в северната част на Газа, вече бяха предупредени от Израел да се преместят на юг. От ООН обаче заявиха, че това просто може да не е възможно. 

Според представители на Хамас ракетните атаки срещу израелския град Сдерот на юг са били „в отговор на атакуването на цивилни“. Освен това Хамас атакува и редица други селища близо до границата с Газа.