Гърция отново повали Словения в чест на Галис, Дончич и Чанчар с контузии преди Световното

Националният отбор на Гърция записа втора поредна победа над Словения в подготовката си за Световното първенство. “Елините” надиграха своя съперник с 88:77 (27:25, 24:19, 21:14, 16:19) в Олимпийския комплекс в Атина. Преди началото на срещата домакините извадиха от употреба потника с №4 на най-голямата гръцка баскетболна легенда Никос Галис. Суперзвездата на словенците Лука Дончич пък получи контузия в края на втората четвърт и не доигра двубоя, а неговият съотборник – шампионът в НБА с Денвър Нъгетс Влатко Чанчар, също напусна паркета с травма в края на редовното време.

Преди два дни двата отбора изиграха още една приятелска среща преди предстоящия Мондиал, която бе спечелена от гърците с 98:91 в “Стожице Арена” в Любляна. Отборът на Димитрис Итудис продължава да се готви за Световното без своя лидер Янис Адетокунбо, който лекува контузия.

За разлика от първата контрола между двата тима, този път гърците бяха по-активни в първите минути от мача и чрез отлично разнообразие в играта си се сдобиха с двуцифрен аванс в резултата при 20:9. Словения бързо се върна в мача чрез Лука Дончич и Клемен Препелич, като стрелецът на Валенсия се включи с три тройки, за да изведе отбора си напред за първи път при 27:28. Дончич също продължи силния си старт и още до полувремето навъртя 18 точки в личния си актив, но домакините записаха по-добър край на втората четвърт и поведоха с 51:44.

Самият Дончич получи контузия в края на втората част, което постави под въпрос участието му до края на мача. Динос Митоглу бе над всички за “елините” през първите 20 минути със своите 14 точки и 7 борби, докато от другата страна Дончич и Препелич бяха вкарали 30 от 44-те точки на европейските шампиони от 2017-а. Суперзвездата на Далас Маверикс обаче очаквано не се появи в игра за началото на второто полувреме заради контузията си, като гърците се възползваха от това и отново си осигуриха двуцифрена преднина при 62:48. Без Лука на терена словенците не изглеждаха конкурентоспособни и дистанцията между двата отбора нарасна до 20 точки при 68:48, като домакините бяха почти безгрешни в нападение – 23 асистенции срещу само 4 грешки.

При оставащи 3:36 минути до края на редовното време отборът на Словения понесе още една лоша новина. Шампионът в НБА с Денвър Нъгетс Влатко Чанчар също се контузи, след като левият му крак поддаде при приземяването след забивка за 80:71. Впоследствие той се държеше за лявото коляно, докато лежеше на пода, като напусна паркета с помощта на членовете на словенския щаб. Въпреки очевидните липси момчетата на Александър Секулич се опитаха да се върнат в мача и съкратиха изоставането си до седем точки при 82:75, но гръцкият тим демонстрира самообладание в последните секунди и удържа победата за крайното 88:77.

Динос Митоглу изигра още един много силен мач за Гърция, завършвайки с 18 точки, 14 борби и 6 асистенции за коефициент от 37. Михалис Лунцис допринесе с още 17 точки и 5 борби, а Никос Рогкавопулос се разписа с 10 точки и още 6 овладени топки.

Въпреки че остана на терена само около 14 минути, Лука Дончич бе най-резултатен за словенците с 18 точки. Клемен Препелич добави още 12 точки, всички през първото полувреме. 

Снимка: Hellenic BasketBall Federation