Честит 8 декември, колеги!

Днес е празникът на студентите. Да им е честит! Казват, че един път усетиш ли духа на празника, ще го чувстваш цял живот и всяка година на този ден ще имаш едно възвишено чувство, което ще ти навява спомени и ще те кара да си създаваш нови такива.

Изминаха 112 години откакто за пръв път на този ден българският студент е вдигнал чаши за тост в името на своето бъдеще.

През 1903 година Софийският Университет „Свети Климент Охридски“ поема инициатива, с която да се отбележи 15-тата годишнина от създаването на алмаматер в България.

От тогава та чак до 1944 година 8 декември е ежегоден празник на студентите у нас.

Във въпросната година е наложена промяна и новата дата е 17 ноември, когато е и международният ден на студента, но отнема едва 18 години на висшистите, за да възстановят своята собствена традиция.

От 1962 година насам всички стъпили поне веднъж във висше учебно заведение отбелязват един от най-масовите празници у нас – Студентския празник.

Пожелаваме ви едно уникално изживяване за онези от вас, които за пръв път ще имат възможност да се почерпят по този повод, а на всички останали нека тази година да бъде по-епична от предходната. Наздраве!

Автор: Десислав Янкулов