Проучване показа как влияе топлото време на електромобилите

Ново проучване показва, че прекомерната топлина може значително да намали пробега на електрическите превозни средства.

Резултатите са подобни на други проучвания, които показват, че студът също намалява пробега. За щастие, изглежда, че пробегът в повечето случаи не се влияе, освен ако температурата не е наистина висока.

Базираната в Сиатъл компания Recurrent проучва и тества хиляди автомобили всяка година, за да анализира връзката между батериите и техния пробег, информира fakti.

bg. Последните ѝ данни показват, че когато стане наистина горещо, електромобилите могат да загубят почти една трета от обявения си пробег.

Recurrent не посочва имена, но твърди, че при някои автомобили пробегът е намалял с 31%, когато температурите са се покачили над 38 градуса по Целзий. Recurrent е същата компания, която миналата година установи, че ниските температури имат почти идентичен ефект.

Recurrent също така посочват, че данните им за по-високите температури засега са много ограничени. „Имайте предвид, че загубата на пробег при 38 градуса се основава на изключително ограничени данни и ние ще я актуализираме, когато имаме по-голяма увереност в стойността“, се казва в проучването.

Главният изпълнителен директор Скот Кейс обясни пред Automotive News, че събирането на такива данни е трудно, защото повечето шофиране се извършва в началото на деня, преди да се достигнат подобни стойности.

Според Грег Лес от Лабораторията за батерии на Мичиганския университет намаляването на пробега при тези високи температури се дължи на химическия състав.

След като надвишите температурата, започвате да наблюдавате разрушаване на пасивния емисионен слой върху анода, а това разрушаване ще доведе до консумация на течния електролит, което ще съкрати живота на батерията“, каза той.  

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!