Алкарас срещу Медведев на полуфиналите на „Уимбълдън“

Водачът в основната схема на „Уимбълдън“ номер 1 в световната ранглиста Карлос Алкарас се класира за своя първи полуфинал в Лондон, побеждавайки в три сета Холгер Руне (Норвегия). Алкарас се бори 2 часа и 23 минути, но победата му не беше никак лесна – 7:6 (7:3), 6:4, 6:4. Там негов съперник ще бъде Даниил Медведев, който вложи много сили, преминавайки през драматични обрати в петсетов двубой с американската сензация Кристофър Юбенкс.

И двамата 20-годишни, и добри приятели, често трениращи заедно, изобщо не представиха приятелски мач.

Но срещата влиза в историята, тъй като е първи четвъртфинал от 1968-а година насам между двама състезатели под 21 години.

След като двамата си размениха мини-брейкове, ненавременна двойна грешка даде предимството на Алкарас. Испанецът се възползва, направи четири последователни точки и спечели първия сет за малко повече от час.

След този тайбрек в началото, испанецът продължи да сервира много уверено без да допуска възможности за пробив. Той на свой ред се нуждаеше само от една, за да поведе с 2-0 сета.

И двамата бяха доста изцедени в третия сет, като Руне успя да се спаси при 5:3 и опита да запази интригата жива. Но Алкарас не се бави много и с хладно спокойствие вкара и последната точка, за да спечели в три сета.

Даниил Медведев сложи край на надеждите на Кристофър Юбенс на Уимбълдън, но трябваше да мине през невероятна битка в пет сета, която продължи точно три часа и приключи при 6:4, 1:6, 4:6, 7:6 (7:4), 6:1.

Юбенкс по-рано в турнира се справи със Стефанос Циципас, а сега се опита да повтори постиженията на легендата Джон Макенроу и на Давид Налбандиян, които достигат полуфинал на Уимбълдън при дебюта си в основната схема.

Но Медведев не позволи това да се случи и успя да изтръгне победата, въпреки че изоставаше с 1:2 сета. Медведев също ще играе за първи път в кариерата си на полуфинал на Уимбълдън и там ще срещне испанското дете-чудо Карлос Алкарас.

Медведев започна добре мача и се възползва от първата открила му се възможност за пробив, с която поведе. Той можеше още да си улесни периода в мача, но при 3:1 Юбенкс успя да се измъкне. Но това не притесни американеца, в момента на 43-о място в ранглистата на АТР. Той нанесе своя удар в четвъртия гейм на втората част, повеждайки с пробив за 3:1. След това продължи да доминира, почти недопускайки грешки, като си взе подаванията и набързо направи още един пробив за 5:1. Картината не се промени и в началото на третия сет. Юбенкс се възползва от лош контрол в три разигравания на руснака и проби подаването му.

До края на третия сет повече пробиви нямаше, но Юбенкс удържа аванса и поведе в сетовете. Но в края номер 3 в света стабилизира посрещането и даде заявка, че няма да се предаде. В четвъртия сет нямаше пробиви, но Медведев буквално изцеди американския си противник. Частта продължи в тайбрек, където руснакът вече имаше инициатива. Той поведе с 3:1, и макар да се стигна до бързо равенство, следващите три точки бяха пак негови и това наклони солидно везните.

В петия сет Юбенкс нямаше никакви сили и съпротивата му беше сведена до нула, като Медведев го срази с 6:1 и спечели мача в пет сета.

Снимки: Gettyimages