Александър Гавалюгов пред Sportal.bg: Монако е неудобен съперник на Олимпиакос

Един от най-големите таланти на българския баскетбол и играч на Балкан Александър Гавалюгов застана пред камерата на Sportal.bg, за да сподели как смята, че ще се развият предстоящите полуфинални сблъсъци от Финалната Четворка в Евролигата. Той коментира и звездата на Олимпиакос – българския национал Александър Везенков.

– Каква е твоята прогноза за първия полуфинален мач между Олимпиакос и Монако? 
– Миналата година те играха плейофна серия, която Олимпиакос трудно спечели.

Сега според мен и двата отбора са по-силни отколкото миналата година. Особено Монако направи страхотен прогрес, има много по-добри играчи отколкото миналата година. Според мен Монако е неудобен съперник на Олимпаикос, но всички се надяваме Александър Везенков тази година да играе финал на Евролигата и да я спечели, също така и наградата за MVP. Затова аз съм за Олимпиакос и се надявам те да спечелят накрая.

– В другия полуфинал един срещу друг застават Барселона и Реал Мадрид. Как мислиш, че ще се развие този мач? 
– Ел Класико винаги е непредвидимо. Там няма значение кой е с по-добрия състав. Като са вечни съперници, там е кой го иска повече. През сезона сме ставали свидетели на много мачове на тези два отбора и един път едните бият, другия път – другите. Миналата година Реал Мадрид ги победиха, но тази година смятам, че Барселона е с по-добрия състав. Както знаем Реал Мадрид има двама контузени, които са ключови играчи и не мисля, че някой ще може да спре Миротич.

– Как изглежда финала в твоите очи – Олимпиакос срещу Барселона? 
– Да, в моите очи Олимпиакос – Барселона е финалът на Евролигата тази година. Там вече мисля, че Олимпиакос ще го спечели, защото индивидуалната класа им е по-добра от тази на Барселона. Найджъл Хейс Дейвис може да затрудни Сашко Везенков, но Миротич не мисля, че ще го затрудни по никакъв начин.

– Александър Везенков прави уникален сезон в Евролигата и в гръцкото първенство, с какво е по-различен той от всички останали баскетболисти в Евролигата? 
– С това, че играе повече с главата си от другите, има уникален талант и няма грешно движение на игрището. При него всичко е като по учебник. Може да вкарва от всякакви позиции по всякакъв начини най-голямата му сила е, че може да играе без топка. Това е изключителна рядкост играч на високо ниво да може да играе така добре без топка. Също така работната му етика е уникална, ставал съм свидетел тук няколко лета как работи и наистина има уникален прогрес. Според мен това са основните причини, поради които е най-добрият в момента в Европа и с това превъзхожда съперниците си.