Китай ще приеме международен турнир по тенис без да има решение по случая с Шуай Пън

Международната федерация по тенис (ITF) ще проведе турнири през тази година в Китай без да има решение по случая с китайската тенисистка Шуай Пън, съобщава „Ройтерс“.

Пън изчезна от публичното пространство малко след като обвини бивш високопоставен служител на Комунистическата партия в сексуално насилие в публикация в социалните мрежи през ноември 2021 година.

ITF обяви, че първия турнир ще бъде от 5 до 11 юни в Лучжоу. Последният пълен сезон на ITF в Китай беше през 2019 година преди пандемията от КОВИД-19.

„ITF очаква подновяване на турнирната дейност в Китай за всеки от турнирите по-късно тази година“, се казва в изявление на Световната федерация.

Женската тенис асоциация (УТА), която провежда елитните турнири в този спорт, не е обявила дали ще поднови домакинството на състезания в Китай.

В края на 2021 година председателят и главен изпълнителен директор на УТА Стив Саймън обяви, че УТА ще спре всички турнири, включително финалите на сезона, които се провеждаха в Китай, поради притеснения относно Пън.

Асоциацията на тенисистите професионалисти (АТП) планира няколко събития за по-късно тази година в Китай, след като   отмени турнирите през миналата година заради ограниченията заради КОВИД-19 в Китай.

Пън даде скромно интервю преди година по време на Зимните олимпийски игри в Пекин, оставяйки много въпроси без отговор и оттогава до голяма степен е извън публичното пространство.

Саймън многократно е призовавал за „официално разследване“ на обвиненията, направени от Пък, и е поискал да се срещне лично с нея. До момента не е ясно дали това се е случило.

Снимки: Gettyimages