Тити Папазов пред Sportal.bg: В Гърция Везенков е Господ

Президентът на баскетболния Левски Константин Папазов присъства на церемонията – „Баскетболист на годината“, където суперзвездата на българския баскетбол и Олимпиакос Александър Везенков отново грабна приза за №1. Папазов отдели от времето си, за да застане пред камерата на Sportal.bg и да разкрие как Спортист №1 на България за изминалата година успява да поддържа това високо ниво толкова дълго време, както и да сподели подробности около турнира за Купата на България, който ще се проведе следващата седмица в София. 

– Станахме свидетели на една бляскава церемония с бивши, настоящи и бъдещи баскетболни звезди.

Има ли обаче конкуренция Александър Везенков, който видяхме, че последните години е абсолютен №1? 

– Той почти няма конкуренция в Европа, доминира през този сезон. Трябва да се гордеем. Това не се знае кога пак ще се случи. Моята прогноза е, че той догодина ще бъде в НБА и няма да стане най-добрият баскетболист в Евролигата. Пожелавам му един ден, когато отиде в НБА да бъде като повечето европейци, които играят там, защото те показаха, че европейският баскетбол е на изключително високо ниво. Той няма този атлетизъм, но има страшно много мозък. Обрадович казва за него, че това е най-интелигентният баскетболист, който е виждал.

– Как успява да бъде толкова постоянен в изявите си? 
– С много труд. Постига го с това, че е човек на 27 години и все още слуша като малко дете суперкритичния си баща. Човек трябва да има огромно уважение към своите родители по принцип до края на живота си. Не знам какво трябва да се случи, за да може баща му да бъде доволен. На всяко нещо намира недостатък. Мога да твърдя, че едва ли има баскетболист, който да тренира толкова, колкото него. Никой не може да тренира повече от него в света. Аз такова чудо не съм виждал, такава „жажда“ и такава отговорност – да тренираш, да тренираш, да се развиваш. Не знам докъде може да стигне това. Много постоянство и изключителна работа. Това е „зараза“ от баща му и от майка му. Разбира се, от неговия манталитет и от това, че той е повярвал, че това е пътят.

– Често си на мачове на Везенков от Евролигата, имаш наблюдения как гледат в Гърция на него. Той е супервзезда там. 
– В Гърция той е Господ. Везенков е един от малкото хора, които на такова високо ниво и няма грам егоизъм. Няма шанс да има свободен състезател и той да не е подал топката. Той изпитва удоволствие от паса, от създаването на условия за своите съотборници, затова неговите точки колкото и да са, те не се виждат. Те са даденост, защото той си чака своя момент и е високопроцентов нападател. Той е магнитът на събиране на всички парчета от пъзела в Олимпиакос. Никой не е знаел, че може да стане толкова ценен. Сега, когато те си го отгледаха и си го създадоха, най-вероятно машината отвъд океана ще го отмъкне. Ако са малко 25-30 милиона, сега ще станат 40-45. Те ще искат да имат най-добрия играч в Евролигата. Това ще бъде заслужена награда. Трябва да се гордеем, че той е българин и трябва да използваме него за пример към всички млади. Да видят, че мечтата може да стане реалност. Да, тя минава през много съвпадения и много неща, които се случват, но минава най-много през изключителна работа.

– Какво е усещането слушайки скандиранията „Саша Везенков“ в залата на Олимпиакос? 
– Изключително усещане. Ние не можем да осъзнаем какво притежаваме, каква гордост за нацията е и колко може да бъде полезен, за „експлоатираме“ неговото име в добрия смисъл на думата, разбира се. Неговото име трябва да бъде максимално капитализирано за доброто на българския баскетбол. Освен това, големите звезди са малко темерути. А той, невероятна усмивка, вечно отдаден. На 27 години той е едно дете. 

Цялото интервю с Константин Папазов, вижте в нашето видео!

Снимки: Борислав Цветанов