Гавалюгов изтормози Барселона в Младежката Евролига

Сборният отбор U18 Next Generation Team Zadar загуби втория си мач в Младежката Евролига. Тимът на Петери Копонен, в който се подвизава и българският талант Александър Гавалюгов, допусна поражение след обрат от юношите на Барселона с 76:85 (27:14, 20:27, 16:23, 13:21) в Задар.

Гавалюгов отново се превърна в най-резултатен за своя отбор, като днес записа 21 точки, 3 борби и 7 асистенции за 34 минути на терена като титуляр. Младежкият национал на България стреля 1/4 от зоната за две точки, 6/11 от тройката и 1/2 от наказателната линия, оформяйки коефициент на полезно действие от 19.

Така преди последния кръг от група “B” лидер в класирането е Барселона с 2-0, докато NGT Zadar и домакините от Задар се намират на втората и третата позиция с актив от по 1-1. Последен и вече загубил шансове за продължаване напред е Академия Хелзинки с 0-2.

Тази вечер ще стане ясно и финалното класиране в групата. От 19:00 часа започва мачът на NGT Zadar срещу Академия Хелзинки, докато от 21:15 е двубоят между Барселона и Задар. Само лидерът в крайното класиране ще продължи напред към финалния мач утре, като отборът на Гавалюгов се нуждае от победа над Хелзинки и загуба на Барселона от Задар.

Иначе Гавалюгов и компания контролираха срещата в първата четвърт и рано-рано се отскубнаха с двуцифрена преднина напред при 27:14. След това обаче тимът на Барселона започна постепенно да скъсява дефицита си, като в края на третата четвърт каталунците обърнаха развоя и поведоха при 63:64. С безупречната стрелба на Каспарас Якучионас “лос кулес” успяха да отблъснат своя съперник и да триумфират с победата.

Якучионас изведе Барса към победата с 32 точки, 9 борби, 5 асистенции и 4 откраднати топки при 6/10 стрелба от тройката. Даме Сар добави 21 точки и 7 борби, а Даян Неса реализира още 12 точки.

Мухамед Файе прибави дабъл-дабъл от 13 точки и 12 борби за NGT Zadar. Виктор Лукич се отчете с 10 точки.