Аржентина няма да играе на Мондиал за първи път от над 40 години

Финалистът от последното световно първенство по баскетбол Аржентина не успя да се класира за шампионата на планетата във Филипините, Япония и Индонезия, който ще се проведе през есента на тази година.

В последния мач от квалификациите в зона Америка „гаучосите“ отстъпиха у дома със 75:79 на Доминиканската република в директен спор за една от седемте квоти, които раздава ФИБА на тимовете от Северна и Южна Америка.

Аржентинците, които на последното световно първенство през 2019 година загубиха в мача за титлата от Испания, водеха с 64:54 срещу доминиканците след края на третата четвърт, но гостите сътвориха сензационен обрат, водени от Жан Монтеро, който завърши с 22 точки.

За Аржентина 27 точки отбеляза Габриел Дек, а Факундо Кампацо добави 10, но този принос на звездите на южноамериканците не се оказа достатъчен и те инкасираха четвъртата си загуба в група „Е“, което ги остави на четвърто място в потока.

От групата, освен Доминиканската република, за световното първенство се класират още Канада и Венецуела. Аржентина пък няма да играе на световно първенство за пръв път от 1982 година, когато тимът пропусна Мондиала в Колумбия.

В останалите зони първи класирания за световен шампионат записаха отборите на Грузия, Южен Судан и Кабо Верде.

Грузинците отстъпиха в Тбилиси със 77:80 пред Исландия, но загуба с до три точки ги устройваше напълно, за да спечелят квота за първи път след разпадането на СССР.

В зона Африка Южен Судан, който е най-новата суверенна страна в света, завърши квалификационния цикъл с 11 победи в 12 мача и първо място в група „F“. В последния прозорец от мачове суданците надиграха последователно Сенегал, Демократична република Конго и Египет.

Кабо Верде пък стана най-малката страна, достигала някога до световно първенство по баскетбол, след успех в последния двубой в група „Е“ със 79:64 над Кот д’Ивоар.

До момента 31 държави са си осигурили квоти за Мондиала тази есен, като последният участник ще стане известен по-късно днес и ще бъде един измежду отборите на Сърбия и Белгия. Сърбите приемат Великобритания, докато Белгия е домакин на Турция.