Обрат: Теорията за Слънчевата система ни система под въпрос

Метеорит, който падна в Канада миналата година, може да промени разбирането на учените за произхода на Слънчевата система, предава „Associated Press“.

Международен екип от учени разкри ново изследване, в което според тях този метеорит е дошъл при нас от далечния облак на Оорт, където се намират ледени обекти. 

Учените обаче са установили, че този метеорит не е направен от лед, както би трябвало, а от камък. Това откритие поставя под въпрос древните идеи за това как се е формирала слънчевата система.

Тръпката е навсякъде с efbet.com
 

На границата на нашата Слънчева система има клъстер от ледени обекти, наречен Облак на Оорт. Тук има ледени тела като комети, които след това летят във вътрешната част на нашата Слънчева система. И според теориите, тук не може да има предмети от камък.

Учените осъзнали истинското значение на метеорита паднал в Канада, едва когато разбрали откъде идва.

Обикновено каменните метеорити пристигат на Земята или от астероидния пояс, разположен между Марс и Юпитер, или от близки региони на Космоса.

Но учените са открили, че идва от облака на Оорт, който обгражда Слънчевата система и където се появяват комети с дълъг период.