Глупави грешки, водещи до нежелана бременност

Тинейджърите обикновено имат един огромен недостатък – прекалено неинформирани са. Понякога и възрастните имат този проблем, но при тях често говори горчивия опит. За да не се „насладиш“ и ти на горчив опит, препоръчвам да прочетеш тези типични, но и глупави грешки, които хората правя, мислейки си, че се предпазват от нежелана бременност.

  • Правейки секс в изправена поза не намалява риска от забременяване – Уповавайки се на гравитацията децата на днешно време смятат, че позата оказва влияние, когато се пазят по време на секс.

    Може и да е така, но значението е толкова малко, че ви е бедна фантазията. Попадне ли семенната течност във влагалището от там насетне нещата не са под ваш контрол, а под този на природата.
  • Използване на недоказани лубриканти – Когато кондомът започне да изсъхва, хората обикновено прибягват до всичко, до което се докопат, за да навлажнят невралгичната зона. Внимавайте, защото не всяка течност става за смазка и има риск от скъсване на презерватива. Ако сте чак такъв полов атлет, най-добре си пригответе тубичка с истински лубрикант или още по-добре – сменете гумения шлем с нов.
  • Късане на опаковката на презерватива с острие или зъби – Голяма грешка! Дори може да не усетите как късате и самия капут и да си създадете илюзията, че се пазите. Краищата на опаковките винаги са назъбени, за да е по-лесно отварянето, но дори ръцете да са ви прекалено мазни, избършете се и опитайте пак. Ще изгубите 5 секунди, които се прекалено ниска цена в опитите за контрол над бременността.
  • Изместване на джобчето на върха на презерватива – Тези малки джобчета, на които се подиграваш като фабричен дефект, не са нищо подобно. Тяхната функция е да дадат нужното пространство на семенната ти течност, за да не се разлее извън кондома и да попадне на нежеланото място. Винаги, когато си слагате каска, гледайте това балонче да е ясно обособено около отвора на върха на главичката.
  • Няма нужда от презерватив, щом е на хапчета – Да, хапчетата предпазват, но не и на 100%. На всяка опаковка можете да прочетете, че защитата е между 91 и 99%, което ще рече, че в десетина от 100 случая предпазната мярка е неефективна. Слагайте си презерватив за всеки случай, макар че и там защитата е с подобна успеваемост, но двете неща в комбинация свеждат опасността до минимум. И все пак никой не може да ви даде гаранция дори след това. Поне ще сте спокойни, че сте направили нужното от своя страна.
  • Били сте пияни и не сте имали време, да минете през аптеката – Алкохолът никога не бива да служи за оправдание. Да не говорим, че е лош съветник. Посръбвайте си, щом ви е сладко, но винаги се контролирайте. Човек трябва да е в състояние да се държи сам на краката си, да може да си свали дрехите, когато се прибере и да е в достатъчно добро състояние, че да взема правилни решения. А правилното при секса е да се пазите сами, защото няма кой друг да го направи вместо вас.
  • Не поглеждате срока на годност на презерватива – Изненадан си, че имат срок на годност… Ето, защо човек е важно да бъде информиран. Както всичко на този свят и презервативите се развалят. Обикновено става въпрос за период от около година. Ако в портфейла си държите каска, която сте купили на бала си преди 6 години, най-добре го изхвърлете, защото има риск да се разложи върху пениса ви, докато го нахлузвате.
  • Сваляте презерватива преди да сте свършили – Да, знам че ти се иска да я опръскаш цялата с любовната си течност, но имай в предвид, че е хубаво щом свалиш ескапела да минеш на ръчна, докато не свършиш. Онази мисъл, която ти казва „Можеше още малко“, нека си остане в минало време.
  • Винаги го вадиш навреме – Сега ще те шокирам, но знай, че съм прав. Незащитеният секс и ваденето на пениса в сюблимния момент носи почти същия риск, като да си свършиш в жената. Причината е, че мъжете асоциираме еакулацията с оргазма и се мислим за благословени, че винаги свършваме по време на полов акт. Това не е точно така. В една малка част от случаите мъжът изхвърля семенната си течност без да достигне до голямото „О“. В такива случаи има риск да се изпуснете във влагалището и да се наложи да претърпите дълги безсънни дни и нощи, докато резултатите не са категорични и трябва да вземете решение дали да запазите детето.

Автор: Десислав Янкулов