Американците са в несвят, взимат все по-големи кредити за по-скъпи автомобили

Средната сума за кредит за автомобил в САЩ отново постави рекорд. На фона на стремителния ръст на цената на автомобилите тя достигна 40290 долара в края на второто тримесечие в САЩ, пише Reuters, позовавайки се на компанията за кредитен мониторинг Experian. При това колите поскъпват също, изпреварвайки инфлацията. 

Вина за това имат продължаващите проблеми с доставките на електронни компоненти и различните логистични трудности.

 

Месечната вноска по кредита, даван за нов автомобил, през второто тримесечие на 2022 година е достигнала 667 долара – това е с 15% повече спрямо април-юни миналата година. Средният размер на кредита пък е скочил с  13,2%. При това за изплащането на цялата сума американците не отделят повече време, отколкото през 2021 година – около 69 месеца. 

Сумата за кредита за поддържана кола също значително е нараснала – с 18.7% до 28 534 долара.

Средната месечна вноска възлиза на 515 долара, увеличавайки се със 17%. 

Данните показват, че все по-голям брой американски граждани трябва да правят избор в полза на колата втора ръка. Броят на кредитите, взети за закупуване на кола втора употреба, е нараснал от 58,5 процента до 61,8 процента.

Най-популярните си остават кросоувърите и всъдеходите – на тях се падат 60% от заемите. 

По данни на JD Power, през август 2022 година средната цена на нов автомобил в САЩ е достигнала рекордните 46 259 долара. Въпреки мерките, предприети от Федералната резервна система за сдържане на цените, колите продължават да поскъпват по-бързо от инфлацията. 

Бият рекорди и разходите по автомобила: в САЩ те достигнаха 10 728 долара за година, увеличавайки се с 11%.

Основната причина е рязкото поскъпване на горивата, но роля имат и други фактори.